Když se prolne svět starých apatykářů a lékařů se světem kuchařů, přidají se k nim botanici a mistři malíři, vznikne kniha pro radost všem dnešním zvídavým mlsounům a ctitelům říše rostlin.
Rostliny jako jídlo, rostliny jako lék – dvě samozřejmá spojení, která tvoří jeden celek. Apatyka na...
                        
číst celé 
                                                         
                
                                                                Když se prolne svět starých apatykářů a lékařů se světem kuchařů, přidají se k nim botanici a mistři malíři, vznikne kniha pro radost všem dnešním zvídavým mlsounům a ctitelům říše rostlin.
Rostliny jako jídlo, rostliny jako lék – dvě samozřejmá spojení, která tvoří jeden celek. Apatyka na talíři se snaží ukázat, jak moc je tato sounáležitost těsná.
Tak může někoho překvapit, že
– bršlice kozí noha není otravný plevel na zahradě, ale je to tradicí uznávaný lék s diuretickými a krev čistícími účinky, který chválí i abatyše Hildegarda, a navíc si na bršlici pochutnáme v polévce, karbanátcích nebo pomazánce;
– meloun patří nejen do žaludku, ale také jako zkrášlovací prostředek na tvář „škaredých slečen, neboť krásné toho nepotřebují“, jak říká P. O. Matthioli, autor proslulého herbáře;
– chmel není jen zásadní surovina do piva nebo pro farmaceutický a kosmetický průmysl, ale dříve se mladé chmelové výhonky z jara prodávaly na trzích a jako chřest jej připravovala i Magdalena Dobromila Rettigová;
– jetel není jenom pícnina, ale také surovina na květový jetelový med a součást méně obvyklých špenátů.
                                                            
schovat popis 
                 
             
        
        
Recenze
Množství popsaných rostlin je téměř bezkonkurenční. Samozřejmně se jedná o rostliny vyskytující se v naší přírodě.
U každé rostliny je pak popsáno, kde se vyskytuje. Co, kdy a jak sbíráme. A samozřejmně je vše doplněno o rady z lidového léčitelství, doplněno o konkrétní recept a několik zajímavostí.
Je fantastický.