\nOolongy jsou zpracovávány podobně jako černé čaje, ale sušení probíhá kratší dobu, probíhá speciální natřásání, která určuje míru oxidace. Na Taiwanu je tento čaj považován za druh umění a odkaz přenášený z genarace na generaci. Bývá sbírán ve výšce 800 metrů nad mořem, skladován na studeném...
číst celé
\n
Oolongy jsou zpracovávány podobně jako černé čaje, ale sušení probíhá kratší dobu, probíhá speciální natřásání, která určuje míru oxidace. Na Taiwanu je tento čaj považován za druh umění a odkaz přenášený z genarace na generaci. Bývá sbírán ve výšce 800 metrů nad mořem, skladován na studeném místě, je pečen vícekrát po sobě v průběhu několika let, při čemž ale nestoupá procento oxidace.\nStručná charakteristika čaje:\nBarva nálevu: světle hnědáVůně: sladké ovoce, pečenost, kávové zrna, nasládlostChuť: pečená, kávová, nasládlá, karamelováDochuť: lahodná, květinová\nPříprava 8g čaje v 0,5l konvičce (před 1. nálevem provedeme oplachovací nálev):
\n
nálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat přibližně 3 minuty,\nnálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 2 až 3 minuty,\nnálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 a více minut.
\n
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
\n
schovat popis
Recenze