\nČaj velmi tmavého nálevu a pronikavé, plné a lehce nasládlé chuti, vyráběný zpravidla v provincii Yunnan z velkolistých keříků prastaré varianty Ta-jie. První zmínky o tomto čaji, jak jej známe dnes, pocházejí z 15. století.\nOblast Yunnan je asi nejvíce známá právě produkcí čaje typu Pu Erh,...
číst celé
\n
Čaj velmi tmavého nálevu a pronikavé, plné a lehce nasládlé chuti, vyráběný zpravidla v provincii Yunnan z velkolistých keříků prastaré varianty Ta-jie. První zmínky o tomto čaji, jak jej známe dnes, pocházejí z 15. století.\nOblast Yunnan je asi nejvíce známá právě produkcí čaje typu Pu Erh, který je pojmenován podle stejnojmenného města, kde se kdysi dávno čile obchodovalo s čajem, přičemž každý zde obchodovaný čaj se nazýval Pu Erhem. Později, když se stal tento čaj slavný, přicházelo do oblasti Yunnanu mnoho obchodníků s čaji z jiných pěstitelských obastí, které buď míchali s Pu Erhem nebo je pouze prodávali pod jménem Pu Erh, což umožňovalo zvyšovat prodejní cenu. V současnosti platí definice, dle které smí být Pu Erh čaj natrhaný z velkolisté variety čajovníku rostoucího pouze v provincii Yunnan.\nPříprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
\n
nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 až 8 minut.
\n
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
\n
schovat popis
Recenze