Výborná řemeslná hořká čokoláda ručně vyrobená z kakaových bobů místní původní odrůdy Arriba Nacional sklizených v roce 2022 v regionu Santo Domingo de los Tsáchilas na severozápadě Ekvádoru, kde se uprostřed kopců rozprostírá rodinná farma Cedeño Aguilar. Farma je známá svým vysoce kvalitním kakaem s výjimečnou chutí s tóny zralého ovoce a banánů. Zahrada je také průkopníkem v technologických řešeních zpracování kakaa a své sklizené kakao nechává fermentovat 7 dní v dřevěných bednách. Suší ho vzduchem poháněným obnovitelnými zdroji energie (tepelný induktor poháněný palmovými slupkami).
\nŽe se tato bio čokoláda se 70 % kvalitního fair trade kakaa skutečně povedla dokazuje zlatá medaile z prestižní mezinárodní čokoládové soutěže International Organic Awards z roku 2020 a stříbrná medaile ze Singapore Chocolate Awards z roku 2019.
\nFarma Cedeño Aguilar je známá také jako finca Garyth, což představuje iniciály křestních jmen tří synů Gabriela, Alberta a Ricarda a jejich rodičů Yolandy a Thomase. Nachází se na úpatí And v tropickém klimatu s ideálními podmínkami pro pěstování slavného kakaa Arriba Nacional. To se v Ekvádoru pěstovalo již ve starověku a v 18. a 19. století byly tyto kakaové boby a jejich jemné aroma proslulé po celém světě. Po řadě ničivých chorob však byly v regionu uměle vysazeny zahraniční odrůdy a původní věhlas a jedinečnost Nacional se vytratil. Thomas Cedeño Aguilar a jeho manželka Yolanda spolu se svými syny však znovu zavedli pěstování původního kakaa Arriba dle pravidel ekologického zemědělství v agrolesnickém systému a zavázali se obnovit Nacional jeho bývalou slávu. Pro své kakao dokonce v roce 2019 získali vůbec první certifikát o chráněném označení původu v Ekvádoru PDO Cacao Nacional.
\nJen řemeslná čokoláda, tedy ručně dělaná z kakaových bobů v malé manufaktuře (bean to bar), dokáže bohatost chutí kakaa uchovat a jednotlivé nuance a odlišnosti zdůraznit. Výroba takové jedné čokolády ale může trvat i několik dní. Ostatně i tato čokoláda byla vyrobena až po té, co jsme ji pro Vás objednali, a je dostupná jen v omezeném množství.
\n- \n
- Pražení 4/5 * Hořkost 4/5 * Kyselost 4/5 * Květinové tóny 4/5 * Kořenité tóny 3/5 * Ovocné tóny 2/5 * \n
Millésime Chocolat je belgický řemeslný výrobce bio čokolády Bean to Bar, tedy jeden z mála, který čokoládu vyrábí ručně od samotných surových kakaových bobů až po finální tabulku čokolády. Tato Vintage čokoláda, za kterou stojí mistr Jean-Christophe Hubert, prosazuje návrat k autentickému výrobnímu čokoládovému řemeslu s respektem k mistrům čokolatiérům a našim předkům
\nPoužité kakao konkrétní odrůdy v dané čokoládě pochází vždy z konkrétní oblasti v konkrétní zemi a jen z jedné konkrétní sklizně kakaových bobů. Millésime Chocolat nemíchá regiony, ročníky ani sklizně, a nechává tak vyniknout konkrétním vlastnostem daného kakaa. Proto je také těchto exkluzivních čokolád jen omezené množství.
\nMillésime Chocolat pracuje výhradně se surovinami z certifikované ekologické produkce a dle pravidel fair trade (člen WFTO). Ovládá celý proces výroby čokolády od pražení kakaových bobů až po konečný produkt v souladu s výrobními procesy z dávných dob slavné čokoládové tradice Belgie. Kakao si drtí a mele skutečnými mlýnskými kameny, nepoužívá žádné lecitiny, žádný palmový olej, žádná barviva ani umělé konzervanty.
\nSložení z ekologického zemědělství: kakaové boby, třtinový cukr, kakaové máslo. Bez lepku. Může obsahovat stopy ořechů. Obsah kakaové sušiny min. 70 %.
\nEnergetická hodnota:\n2308,85 kJ/551,83 kcal
\nTuky:\n41,23 g
\nz toho nasycené mastné kyseliny:\n14,00 g
\nSacharidy:\n37,63 g
\nz toho cukry:\n30,00 g
\nBílkoviny:\n7,56 g
\nVláknina:\n7,63 g
\nSůl:\n0 g
\n schovat popis- Výrobce: Millésime Chocolat
- Kód:
- Jazyk: Čeština
Recenze