Kakaová hmota zlomky
Informace o produktu
Máte rádi hořké čokolády? Tak jsme pro vás přichystali ne 50, 60 či 70% čokoládu, ale rovnou 100%! Kakaová hmota je vlastně hořká čokoláda, která je ve své nejčistší podobě, a to bez přídavku cukru, dochucovadel a jiných aditiv. Je vyrobena z kvalitních peruánských kakaových bobů, které mají silnou hořkou chuť. Kakaová hmota je výborným antioxidantem a má blahodárné účinky pro vaše tělo. Může se používat přímo ke konzumaci, na pečení, ale i k vaření.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!
TOP informace o kakaové hmotě
- Je to 100% hořká čokoláda, bez cukru, dochucovadel a jiných aditiv.
- Je plná antioxidantů a polyfenolů.
- Pozitivně působí na kardiovaskulární systém, správnou regulaci cholesterolu v krvi.
- Obsahuje serotonin, jinak nazývaný také hormon štěstí, který má příjemně uklidňující efekt.
- Vzniká sušením a mletím kakaových bobů.
Jak se zpracovávají kakaové boby?
V plodu kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách s 20 až 50 menšími boby. Plody připravené ke sklizni mají červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují dva dny až týden při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci nebo v sušárnách.
Následně se boby zpracovávají nebo se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma a barvu. Pražením také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se alkalizují (odkyselují) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů.
Pro vznik kakaové hmoty se nepražené boby dostávají na mlecí linku, kde se lisují a transformují do hnědé polotekuté hmoty. Taková kakaová hmota je základní surovinou pro výrobu čokolád. Takto zpracovanou hmotu také můžeme nazvat 100% hořkou čokoládou bez přidaného cukru.
schovat popis