České sladkosti jsou světově unikátní. Kynuté, lité, plněné či tvarohové koláče, kremrole, rakvičky, nadýchané řezy i úctyhodné bábovky. Bezlepkové dezerty, sladké i slané pečivo k čaji, dorty z kaštanové mouky i krupičky.... To vše se
peklo a samozřejmě i s chutí jedlo za první republiky. Sladké...
číst celé
České sladkosti jsou světově unikátní. Kynuté, lité, plněné či tvarohové koláče, kremrole, rakvičky, nadýchané řezy i úctyhodné bábovky. Bezlepkové dezerty, sladké i slané pečivo k čaji, dorty z kaštanové mouky i krupičky.... To vše se
peklo a samozřejmě i s chutí jedlo za první republiky. Sladké tuzemské dědictví se rozhodly oživit gastronomické novinářky Kristina Šemberová a Eva Všetíčková a posbíraly jedinečné recepty na české sladkosti z let 1918–1938.
Objevily zapomenuté poklady, neobvyklé kombinace surovin i postupy a výsledkem je kolekce více než 100 nejzajímavějších receptů na české prvorepublikové sladkosti s nádhernými fotografiemi Davida Tureckého. Recepty doplňují i dobové reálie z kuchyně a představení prvorepublikových surovin včetně rad, aby se pečivo podařilo.
schovat popis
Recenze
Publikace se nejprve věnuje obecným doporučením a radám týkajících se pečení. Poté se krátce zabývá prvorepublikovou kuchyní z pohledu historického.
Receptury se dělí do pěti základních kategorií. Moučníky, Koláče, Zákusky, Dorty, Pečivo k čaji. Mým osobním favoritem jsou zejména zákusky. Zde jsou opravdové poklady jako např. karamelové laskonky, žloutkové věnečky nebo ovocné koláčky.
Knihu lze rozhodně doporučit všem milovníkům sladkého pečení a tradiční české kuchyně.
Kniha je zajímavě zpracovaná, původní recepty jsou ozvláštněny tak, jak se autorkám líbilo. Nejvíce mě bavily dobové reálie, ale obecně tato kuchařka není špatná. Jen jsem asi tak kozervativní, že bych nechala sladkůstky tak, jak byly původně.