Recenze Sladká první republika

Sladká první republika
České sladkosti jsou světově unikátní. Kynuté, lité, plněné či tvarohové koláče, kremrole, rakvičky, nadýchané řezy i úctyhodné bábovky. Bezlepkové dezerty, sladké i slané pečivo k čaji, dorty z kaštanové mouky i krupičky.... To vše se peklo a samozřejmě i s chutí jedlo za první republiky. Sladké... číst celé 

Recenze

27
4.5
hodnotilo 27 zákazníků
5
20x
4
5x
3
0x
2
0x
1
0x
První republika. To je období ke ,kterému já osobně hledím s velikou úctou. Nejen ,že se používaly kvalitní suroviny. Ale hlavně se vše připravovalo s láskou. V dnešní době jsou v záplavě... číst celé 
Knihacek
Ověřené recenze jsou tak výslovně označené, ostatní jsou neověřené.
Avatar uživatele
První republika. To je období ke ,kterému já osobně hledím s velikou úctou. Nejen ,že se používaly kvalitní suroviny. Ale hlavně se vše připravovalo s láskou. V dnešní době jsou v záplavě Asijských bistrech a McDonaldech úplně pomíjena klasická česká jídla. Máme veliké množství kvalitních receptů. Tak je škoda takhle pohřbívat. Pevně věřím,že se vám kniha zalíbí. A doufám,že si nějaký recept zkusíte.
31/05/2018
Avatar uživatele
Moc zajímavá a pěkná kniha z dob, kdy se ještě vařilo a peklo opravdu poctivě. Je to nejen skvělá kuchařka, ale i cesta do minulosti a tato kniha na vás doslova dýchne náladu první republiky a její kulturu. Krásná kniha a pokud se vám tento časový úsek dějin líbí, zaručeně vás potěší. Nebo ji takovému člověku darujte. Možná zde narazíte na zapomenuté recepty vašich babiček a opět je probudíte k životu
31/10/2017
Avatar uživatele
Opravdu krásná kniha. Jak zevnějškem tak obsahem.
Publikace se nejprve věnuje obecným doporučením a radám týkajících se pečení. Poté se krátce zabývá prvorepublikovou kuchyní z pohledu historického.
Receptury se dělí do pěti základních kategorií. Moučníky, Koláče, Zákusky, Dorty, Pečivo k čaji. Mým osobním favoritem jsou zejména zákusky. Zde jsou opravdové poklady jako např. karamelové laskonky, žloutkové věnečky nebo ovocné koláčky.
Knihu lze rozhodně doporučit všem milovníkům sladkého pečení a tradiční české kuchyně.
21/05/2020
Avatar uživatele
Miluji historii, hlavně 18.-20.století, Habsburky a I.republiku. Jakmile jsem uviděla obal knihy, kuchařinky, byla jsem samozřejmě ztracená! Musela jsem ji mít. Je skvostně zpracovaná, recepty originální, na křídovém papíře, nádherné fotografie, samozřejmě na titulu nesmí chybět "tatíček" TGM. Několik receptů jsme doma hned vyzkoušeli, protože nám připomenuly dětství, když pekla mamka na sobotu a neděli. Už dříve jsem si odzkoušela recepty na proslulou bábovku, kterou prý pan prezident Masaryk jedl denně na snídani a odpoledne ke své kávičce. Na Štědrý den se prý servíroval sváteční závin s hroznovým vínem a tradici měl obnovit v Lánech pan Havel. Sama jsem kdysi dostala recept na Masarykovo cukroví, od babičky z Moravy. Nejdříve mi nechutnalo, ale později jsem mu přišla na chuť. Náš pan prezident prý ho nosíval po kapsách a občas obdaroval děcka, která cestou potkal.
30/03/2019
Avatar uživatele
"Sladká první republika" je krásně zpracovaná publikace, ve které najdete okolo stovky receptů na tradiční sladké pokrmy z období první republiky. Je to zajímavé čtení, na kterém můžete vidět, jak moc se u nás způsob přípravy jídla za tu dobu změnil. Recepty jsou dobře popsané a doplněné obrázky lákavých dezertů. Pár receptů jsem už vyzkoušela a jsou výborné, takže pokud chcete vlastnit nějakou netradiční kuchařku, takto je ideální.
30/08/2018
Avatar uživatele
Kuchařka dvojice autorek Kristiny Šemberové a Evy Všetíčkové nás přenese do doby první republiky. Kniha nese název „Sladká první republika“ a zaměřuje se právě na recepty z tohoto období. Jedinečných receptů našich babiček, prababiček a praprababiček z období let 1918 až 1938, které autorky posbíraly, zde nalezneme více než 100. A všechny jsou sladké. Najdete zde snad všechno, co vás jen napadne. Bábovky, různé druhy koláčů i zákusky jako kremrole nebo rakvičky se šlehačkou. Prostě mňamka :-)
28/02/2018
Avatar uživatele
Nám to asi změnilo náš pohled na toto období, protože jsem velmi rád, že si mohu dovolit ochutnat něco tak skvělého jako je právě to co je mi nabízeno v této knize, která si dala za úkol nám přiblížit opravdu velmi kvalitní sladké dobroty, na které se už mnohdy i zapomnělo a je tak teď na každém z nás si připomenout co všechno bylo v této době oblíbené pro mlsné jazýčky, kterým se něco takového dopřálo.
27/02/2020
Avatar uživatele
Sladká první republika je mou první výhrou v životě. Říkala jsem si, co asi mohu od knihy čekat, protože jsem jí do té doby, než mi přišla domů, nikde neviděla. Poté, co jsem si ji konečně mohla prolistovat, jsem okamžitě věděla, že některé recepty určitě vyzkouším. Sice neobsahuje zrovna dietní pokrmy, ale čas od času z ní ráda něco udělám - a zatím vždy s úspěchem. Nejraději máme tvarohové koláče a bezlepkové dorty.
21/07/2017
Avatar uživatele
Sladká první republika je kuchařka, která byla tak sladká, že jsme se do ní snad zamilovala.Když si tuhel kuchařku koupíte, tak rozhodně neprohloupíte, ještě si zavzpomínáte na své dětství. Pamatujete , když vám vaše babička ( možná i maminka) pekla buchty? Nebo vařila tu vynikající svíčkovou? Všechny tyhle a spoustu dalších receptů je právě v této kuchařce. Já ji miluji a mohu ji doporučit !!!!!!!
31/08/2018
Avatar uživatele
Velice pěkně připravená kuchařka. Pokud rádi pečete, nebojíte se másla, sádla, smetany ... Tak je kniha určitě pro vás. Jednou za měsíc vytáhnu a výběru jeden desert. Zatím nám chutnalo vše, bábovka, řezy z kaštanové mouky, trubičky. Neprohloupíte, a člověk se aspoň kuchyni přiblíží první republice. Tahle kuchařka nás prostě baví, a je prima, že dobré recepty nezaniknou. Nejde tak jist každý den, ale udělat si radost čas od času je fajn. Doporučuji
21/05/2020
Avatar uživatele
Kuchařka již podle obalu bude obsahovat velmi zajímavé recepty, které jsou staršího data a mají nějakou tradici. Kuchařka z první republiky nabízí pohled na historii, ve které se vařila nebo pekla sladká jídla. Představí tyto recepty, které si můžete i dnes vyzkoušet a pochutnat si na nich. Dostanete se alespoň prostřednictvím jídla do doby dávno minulé. Postupy jsou srozumitelné, suroviny běžně k dostání.
31/03/2020
Avatar uživatele
Velmi zajímavá a originální kuchařka z doby 1.republiky. Recepty jsou úžasné, některé velmi tradiční, jiné jsou méně známé. Postupy receptur jsou popsány jednoduše, srozumitelně, není těžké podle nich vařit a péct. Vždyť kdo by nechtěl okusit trošku z prvorepublikové doby. Super jsou i pěkné fotografie, které knihu obohacuji a oživují. Mohla by byť i vhodným dárkem. Doporučuji každému, kdo rád kuchti.
30/08/2019
Avatar uživatele
Sladká první republika. Dnes už se asi nenajde pamětník, který by byl ještě naživu, ale to vůbec nevadí. V této knize na Vás čekají prvorepublikové sladkosti, které vůbec nic neztratily na své aktuálnosti. Počítejte s tím, že budete velice překvapeni, jak jsou lahodné. Receptů je přes stovku a jejich kvalita Vás donutí vyzkoušet všechny. Dorty, pochoutky z kaštanové mouky, rakvičky a další delikatesy. Úžasné jsou i fotografie a nakouknete i do historie.
28/03/2019
Avatar uživatele
Po této kuchařce jsem toužila opravdu dlouho. Nakonec jsem se přece jen dočkala. Nebudu si nic nalhávat, zalíbila se mi především kvůli obálce, zaměření. Ve skutečnosti nejsem nijak dobrá pekařka a když už dělám nějaké dezerty, většinou si vybírám americkou kuchyni protože mi přijde jednodušší. Takže tohle pro mě bude trochu výzva. Často se tady totiž jedná o recepty složitější a náročnější na připravu, semtam i na suroviny, nemluvě o tom, že doma musíte mít nejrůznější pečící pomůcky, třeba na kremrole. Forma na bábovku to je jen začátek. Já ale tuto výzvu přijímám, příští měsíc si kupuji novou a pořádnou troubu a hned se do něčeho pustím. Zatím mě baví se dozvídat, co všechno naši předkové mlsali, a rozhodně je to zajímavé!
15/02/2019
Avatar uživatele
Tahle knížka sladká první republika mě zaujala už jen svým názvem. Protože mám moc ráda období první republiky, knížku jsem si koupila, a jsem za ni moc vděčná. Knížka obsahuje spousty výborných receptů na sladkosti, které se dělali za první republiky. Některé recepty jsou zajímavé, a postupně je chci všechny vyzkoušet. Uvítala bych více knížek na prvorepublikovou kuchyni. Mohu doporučit všem hospodyňkám, které pečení baví.
13/02/2019
Avatar uživatele
Krásná kuchařka, ze které dýchá pohoda a nostalgie. Plno receptů na sladké moučníky a dezerty, doplněno i několika předpisy na slané dobroty. Recepty jsou srozumitelné a lákavé, klasické, ale našlo se i několik pro mne překvapivých. Doplněno moc pěknými fotografiemi, které jsou dle mého u kuchařek velice důležité. Kniha nabízí i spoustu zajímavých informací o prvorepublikové kuchyni a stává se tak něčím víc, než "jen" kuchařkou.
15/01/2019
Avatar uživatele
Sladká kuchařka je nádherná a originální kuchařka s retro zaměřením, kterou jsem si pořídila při příležitostí stého výročí Československa. Kdy jindy než letos by měl člověk vyzkoušet něco na připomenutí této vzdálené a elegantní doby. V kuchařce je spousta dobrých a sladkých receptů na dezerty, které možná znáte prostřednictvím své babičky. S touto kuchařkou se ovšem můžete jejímu pečení docela dobře vyrovnat!
8/01/2019
Avatar uživatele
Období první republiky mě jako milovníka historika a všeho starého vždy fascinovalo, ale musím říci, že jsem o jídle a potravinách této doby dosud moc nepřemýšlela. O to více se mi pak zalíbila tato kniha, která mi představila svět pečení a jiných sladkých dobrot první poloviny 20. století. Recepty v ní jsou opravdu skvělé a tradiční, takže má člověk pocit, jako kdyby byla knížka dědictvím po prababičce. Sladké mám v rozumné míře opravdu ráda, takže se moc těším, až postupně vyzkouším všechno.
28/10/2018
Avatar uživatele
Jsem ráda, že v záplavě moderních kuchařek se objevila i tato. Naštěstí už jsme snad překonali názory, že poctivé základní suroviny jako máslo, vejce, sádlo, mléko atd. jsou škodlivé a opět se k těmto surovinám vracíme. Z těchto poctivých surovin je také většina receptů v této kuchařce a díky nim se nám také většinou povedou a jsou výborné. Kniha nezůstane určitě jen ležet na poličce v knihovně, ale určitě z ní uvaříte spoustu chutným pokrmů.
22/04/2018
Avatar uživatele
Sladká první republika je kuchařka od autorek Kristiny Šemberové a Evy Všetíčkové. Tato kuchařka je tematicky zaměřena na období první československé republiky, respektive na sladkosti z této doby. Kniha obsahuje recepty z období let 1918 až 1938, které autorky posbíraly. Více než stovka receptů přináší ty sladkosti, které pekly již naše prababičky Tato kuchařka jistě udělá radost vaší mamince nebo babičce, doporučuji.
26/03/2018
Avatar uživatele
Sladká první republika - a to doslova. Miluju tu knížku! Je to jako vejít do prvorepublikové cukrárny a kochat se. Dlouhou dobu jsem hledala “ten můj”, ten jediný, ten nejsprávnější recept na kremrole - takové co budou jako obláček, rozlývající se, křehké, jemňoučké, lehké, ale přitom ne složité na přípravu. A až tady jsem našla. Stejně tak jsem zkoušela věnečky a bábovku, opět skvělé. Za mě doporučuji.
12/03/2018
Avatar uživatele
Moc hezky zpracovaná kniha. Byla jako dárek pro babičku a udělala velikou radost. Ale myslím, že je nejen pro babičku :)
3/01/2019
Avatar uživatele
Myslím, že mnoho surovin, které se používaly dříve se v poslední době zase začíná vracet do našich kuchyní a ke každodennímu použití, Jako je třeba kaštanová mouka a nebo třeba větší výběr obilnin. V této knize mě velmi potěšily i bezlepkové recepty, jelikož sama jsem celiak, vždy mám velkou radost, když nejsem ze všech skvělých receptů vynechána. Líbí se mi grafická úprava knihy i velmi dobře popsané postupy
7/01/2018
Avatar uživatele
Kam se v knize podíváme, tak tam najdeme opravdu klasiku, která je neskutečně výborná a tak se prostě neudržíme a skoro všechno se nám po pár chvilkách po dokončení povede sníst. Je to prostě asi něco, co nás všechny doma baví a co naše chutě zcela naplňuje a za to jsem tedy opravdu moc rád a to mi taky přijde naprosto skvělé jako možná varianta dezertů pro naše návštěvy, které tímto rozhodně nepohrdnou.
13/03/2020
Avatar uživatele
Kuchařka nesoucí název "Sladká první republika" mě oslovila hlavně svým názvem, protože jsem milovnice všeho prvorepublikového a válečného, co se oblečení, dekorací i životního stylu týče.
Kniha je zajímavě zpracovaná, původní recepty jsou ozvláštněny tak, jak se autorkám líbilo. Nejvíce mě bavily dobové reálie, ale obecně tato kuchařka není špatná. Jen jsem asi tak kozervativní, že bych nechala sladkůstky tak, jak byly původně.
30/09/2017
Avatar uživatele
Tahle kuchařka mě přilákala svojí nevšední obálkou. Koupila jsem si ji a musím říct, že to byla opravdu správná volba. Recepty v knížce jsou naprosto vynikající a i na oko dobře vypadající. V kuchařce jsou ty recepty, které si pamatujete, že vařila vaše babička, která je zdědila po své mamince a ta zase po své. Kuchařka vás vtáhne s sebou do minulosti a na vás dýchne atmosféra první republiky. Doporučuji!
31/03/2018
Avatar uživatele
Zajímavé podání české historické kuchyně. Je tato knížka ještě z dob kdy se peklo pořádně a dobře a nevymysleli ještě éčka ??? Je opravdu je a tím je tato kuchařka velice zvláštní kuchařkou. Moc se mi líbí všechny ty recepty. Maminka já i Moje dcera je zbožňujeme. Převážně to jsou moučníky co peču z této knihy ale vlastně skoro nic jiného tam ani není. Takže kdo má rád moučníky ale i nemusí tak si tuhle knihu musí vzít...
22/02/2018