\nZemě původu: ZambieRegion: Munali, LusakaNadmořská výška: 1.500 - 3.500 m n.m.Zpracování: prané/mokréOdrůda: Bourbon, catimor, castillo\nProducent: Munali Coffee EstateStupeň pražení: Full city +\nRozvojová země hledá složitě možnosti zvýšení příjmů, a ačkoli disponuje nejvyšším počtem vodních...
číst celé
\n
Země původu: ZambieRegion: Munali, LusakaNadmořská výška: 1.500 - 3.500 m n.m.Zpracování: prané/mokréOdrůda: Bourbon, catimor, castillo
\n
Producent: Munali Coffee EstateStupeň pražení: Full city +
\n
Rozvojová země hledá složitě možnosti zvýšení příjmů, a ačkoli disponuje nejvyšším počtem vodních zdrojů v jihoafrickém regionu, nevyužívá je k zavlažování zemědělské půdy takřka vůbec. Zambie produkuje malé množství kukuřice, cukrové třtiny a tabáku, je ovšem největším světovým exportérem mědi a kobaltu.
\n
Pokud jde o kávu, do Zambie ji přivezli ve 40. letech 20. století misionáři. První kávovníky byly vysazeny na severovýchodě, nicméně dlouhých 40 let se jejich sklizní a zpracováním plodů nikdo výrazněji nezabýval. Situace se však pomalu mění. Dnes se v Zambii nachází 18 velkých plantáží, každá o ploše minimálně 500 hektarů. Což je na jednu stranu zpráva dobrá, na druhou je potřeba si uvědomit, že velké pěstírny vytlačují drobné zemědělce. Ti pak nedosáhnou na úvěry v bance a jejich podniky krachují. Většina kávy roste v horské oblasti zvané Muchinga - v provinciích Kasama, Nakonde a Isoka, dále pak i v blízkosti hlavního města Lusaka.
\n
schovat popis
Recenze