\nZemě původu: Keňa\nRegion: Murang´a, Kirinyaga, NyeriNadmořská výška: 1.200 - 2.300 m n.m.Zpracování: Prané/mokréOdrůda: SL-34, SL-28, Riuru 11Producent: Kianjiru, Kangocho, Ruchu, Ruambiti factoriesStupeň pražení: Full city+\nKáva hraje významnou roli v Keňské ekonomice. Její úroda tvoří...
číst celé
\n
Země původu: Keňa
\n
Region: Murang´a, Kirinyaga, NyeriNadmořská výška: 1.200 - 2.300 m n.m.Zpracování: Prané/mokréOdrůda: SL-34, SL-28, Riuru 11Producent: Kianjiru, Kangocho, Ruchu, Ruambiti factoriesStupeň pražení: Full city+
\n
Káva hraje významnou roli v Keňské ekonomice. Její úroda tvoří polovinu celkové zemědělské produkce a více jak čtvrtinu všech příjmů z vývozu. Kávovník sem byl introdukován z Etiopie na konci 19. století Kongregace Svatého Ducha. Později sem Misie Svatého Augustína přinesla z ostrovu Reunion odrůdu Bourbon a na začátku 20. století odrůdu Kent z Indie. Nejmladší odrůda, Ruiru II, se zde objevila v devadesátých letech a pomohla k až 60% snížení používání pesticidů díky své odolnosti vůči chorobám.
\n
Hlavní území pěstování kávy sahá od úpatí Mt. Kenya na jihu země téměř až k hlavnímu městu Nairobi. Najdete zde ještě malý region na stráních hory Mt. Elgon, která se nalézá na hranici s Ugandou. Káva je pěstována ve velkých nadmořských výškách. Nejdůležitějšími oblastmi na západě jsou Kasii, Nyanza, Bungoma a Kakomanga, v oblasti Velké příkopové propadliny pak Nakuru, Trans Nzoia, Kericho a Kajiado.
\n
Keňa je jednou ze zemí kávové produkce, která schopně implementovala výhody technologického pokroku do svého zemědělství, a ve spojení s kvalitní půdou a nadmořskou výškou dává vzniknout vynikající kávě.
\n
schovat popis
Recenze