\nBadyán je plod stálezeleného stromu badyánu pravotočného, který pochází z jižní Číny a Vietnamu. Tento kořenící prostředek je známý pro své léčivé účinky. V Evropě se používá již od 17. století k ochucení sirupů, likérů, džemů a zavařenin, ale v moderní západní kuchyni je spíše vnímán jako...
číst celé
\n
Badyán je plod stálezeleného stromu badyánu pravotočného, který pochází z jižní Číny a Vietnamu. Tento kořenící prostředek je známý pro své léčivé účinky. V Evropě se používá již od 17. století k ochucení sirupů, likérů, džemů a zavařenin, ale v moderní západní kuchyni je spíše vnímán jako koření na ryby, mořské plody, omáčky, kompoty z hrušek nebo tropické ovocné saláty.
\n
Badyán je rovněž skvělý pro aromatizování čaje nebo mušlí. Jeho vůně připomíná fenykl, anýz a lékořici, zatímco chuť je ostrá, sladká a mírně hořká. V vietnamské kuchyni se používá do známé polévky pho. Badyán se výborně kombinuje i s chilli.
\n
Badyán je součástí směsi pěti koření, která zahrnuje i hřebíček, fenykl, bílý pepř a sichuánský pepř, a používá se k ochucení pečeného masa, ryb, zeleniny nebo rýže. Může se také využít v marinádách či omáčkách.
\n
Použití
\n
\n- ke kořenění sladkých jídel, moučníků, perníků
\n- na ryby, mořské plody
\n- do polévky pho
\n- k provonění horkých nápojů - čaj, svařené víno, grog\n
Složení
\n100% badyán celý
\nZemě původu
\nČína
\nAlergeny
\nMůže obsahovat stopy arašídů a jiných ořechů, sezamu, lepku, mléka, celeru, sóji, siřičitanů a hořčice.
\nSkladování
\nSkladujte na chladném a suchém místě.
\n \n
\n
schovat popis
Recenze