Máme doma všechny tři díly kuchařek Evy Francové. První díl se nám zdá nejzajímavější a nejpraktičtější. Zdá se mi jakoby autorka ve druhém dílu zvýšila požadavky na zdravou výživu a ve třetím dílu ještě "přitvrdila". Vaříme podle kuchařek, ale vracíme se víc k dílu prvnímu.
Kuchařka ze Svatojánu je naprosto skvělá! Je zaměřena spíše na ty, kteří se zajímají o zdravé stravování. Maso v ní nenajdete, ovoce a zelenina z místní produkce, žádný dovoz přes půl světa. Recepty jsou srozumitelné, popis jídel jednoduchých na přípravu. A ani po nich nepřiberete. Hodně receptů jsem vyzkoušela a mohu jedině doporučit. Kniha je vázaná, s mnoha barevnými fotografiemi. A jestli se nemýlím, tak autorka je z Hořic, z města pro které mám slabost
Jsem velmi spokojena s touto knihou..Myslím, že autorka je skvělá a tato kniha by neměla chybět v žádné domácnosti..Líbí se mi využití dostupných základních potravin..Vřele doporučuji!!!!
Tuto kuchařku mám moc ráda. Autorka v ní vychází ze svých mnohaletých zkušeností, takže je kniha proložena spoustou rad a šikovných nápadů, které v kuchyni ocení nejedna hospodyňka. Rozhodně je to skvělý tip na dárek. Kniha je doprovázena obrazovou ilustrací. Jedná se o pravděpodobně o jednu z nejpraktičtějších knih o vaření, která u nás vyšla. Ve vaší kuchyni by tedy rozhodně neměla chybět.
Vím, že tato kniha - Kuchařka ze Svatojánu - patří mezi docela vychvalované. Já mám asi na jídlo trochu jiný vkus, protože mě tak úplně nenadchla. Rozhodně neříkám, že všechny recepty jsou špatné - některé pokrmy nám opravdu moc chutnaly, ale natrefily jsme i na ty, které nám úplně nesedly. Na druhou stranu - co člověk, to názor, takže je na každém z nás, aby si to sám vyzkoušel. Já tuto knihu nutně nepotřebuji.
Kuchařku ze Svatojánku nebo nějaké další věci ze Svatojánku asi zná téměř každý nebo tyto pojmy slyšel. V této kuchařce se dozvíte, jak si uvařit velice chutné a zdravé jídlo, které vychází z velice dobrých, čerstvých a zdravých surovin. A toto jídlo e nejen obyčejným jídlem, ale také pomůže vašemu tělu. Recepty jsou popsány velice srozumitelně, jsou u nich fotky, takže víte, na co se můžete těšit po uvaření.
skvělá, naprosto úžasná publikace, kterou jsem kdysi dostala jako dárek a jsem publikací dosud nadšená. Kniha obsahuje úžasné recepty, se kterými jsem se nikde nesetkala. moc se mi líbí, že tyto receptury jsou snadné na přípravu, suroviny nejsou složité sehnat, jsou také dostupné běžně na našem trhu a kuchařka vychází ze zdravé výživy. Jsou pěkné i doprovodné barevné fotografie. Mohu jedině doporučit.
Moje oblíbená kuchařka od sympatické paní kuchařky. :-) Podle této kuchařky moc ráda vařím, jsou tam zajímavé a zdravé recepty. Krásné fotky. Občas je tam i zajímavé povídání o přírodě a ze života paní Francové, nebo příběh nějakého jídla. :-) Nechybí recepty na polévky, hlavní jídla, moučníky, saláty, pomazánky, pečivo a další vychytávky, co si můžeme vyrobit sami doma, jako např. domácí jogurt, apod.
Jsem s knížkou spokojená, koupila jsem si ji, abych měla inspiraci, co pořád vařit a péct, když mám teď děti doma a knížka v tomto ohledu splnila mé očekávání.
Kuchařka ze Svatojánu od Evy Francové je prostě úžasná! Jsem nadšená, najdeme zde téměř tři stovky receptů, ze kterých si vybere určitě každý, líbí se mi jejich různorodost a jsou zde recepty na různá jídla, něco na oběd nebo nějaký dezert. Opravdu velice krásná kuchařka, kde se dozvíte něco zajímavého a získáte spoustu inspirace na vaření. Kladně hodnotím i krásné fotografie, které knížku vkusně doplňují.
Hm, co dodat. Vše podstatné už tady bylo řečeno. Kuchařka že Svatojanu alias Eva Francová je prostě úžasná. Její velký humor, optimismus, chuť si života a chuť dělat věci se srdcem, poctivě,s rozvahou, úctou, to všechno se promítá i do téhle jejich knížek, stejne jako potom do dalších jejich kuchařek. Krásné, chutné, navíc s velkým lidským preshame. Pro mě kuchařka numero Úno, bez velkého přemýšlení!
Překrásná a úplně první kniha Evy Francové. Pro ty kdo tuto velmi inspirativní osobu znají až nyní, bude možná překvapením že v těchto prvotních receptech ještě nebyla tak radikální A najdete v nich mnohé suroviny které nyní již nepoužívá. To ale podle mě není vůbec na Škodu, ba právě naopak, protože právě touhle tou knížkou může získat na zdravou stravu většinové strávníky a čtenáře. Recepty jsou úžasné a ještě lepší jsou ty fotky, ach!
Skvělá kuchařka! Francová je mimořádně charakterní osoba a předala kus svého velkého já do téhle netradiční kcuhařky. V ní se snaží podávat recepty co nejzdravější, radí s jejich co nejlepší přípravou, vše podává lehce, tak, aby měl čtenář její knížky chuť vařit. Inklinuje k velmi zdravé stravě, má velmi krásnou grafiku, ne jen fotografie. Sleduji paní Francovou na Facebooku, kam občas nějaký recept přidá. Knížka se mi líbí moc.
Tahle kuchařka byla překvapení roku. Tolik krásných fotek a skvělých receptů jsem nečekala. V knihovně mám všechny tři díly kuchařek od Evy Francové. Autorku jsem dlouhou dobu sledovala přes její foodblog a tak už jsem část receptů znala nebo dokonce vyzkoušela, ale našli se i novinky a zajímavůstky které jsem neznala a ráda je vyzkoušela. I ostatní knihy jsou bezvadné doporučuji je taktéž. Fajn kniha.
Mám všechny tři díly, ale neoblíbenější mám první. Další dva díly jsou již více veganské, první díl je spíše pro vegetariány a není tak náročný na suroviny. V dalších dílech se již vyskytují suroviny, které nemá každý vždy doma. První díl mi přijde jakoby v duchu ozdravených tradičních receptů. Některé recepty, zvláště z prvního dílu, jsou již součástí našeho rodinného jídelníčku. Kolikrát si říkám, co bych pořád vařila, nebýt paní Evy.
První svatojánská kuchařka, která mi přišla do cesty a nasměrovala mě mimo jiné na facebookovyé profil paní Evy Francové, kuchařky že svatojanu. I v téhle kuchařce je cítit její smysl pro detail, pohodu, dobře žití. Krásný vizuální kuchařky z ní dělá něco víc, ona mi přímo voní laskavostí téhle úžasné ženy. Recepty jsou chutné a velmi zdravé - bez kompromisů. Striktně vegetariánské, takže úplně bez masa a sádla.
Evu Francovou a její psaní mám moc ráda. Velmi rozsáhlá kniha receptů z blogu Evy alias Kuchařky ze Svatojánu určitě sedne každému, kdo má ráda jednoduchá jídla z velmi pestré palety potravin. Eva postupně odebírá suroviny, ze kterých vaří, tato kniha ještě obsahuje recepty, které počítají s mlékem, zatímco u dalších dílů už je to zaměření na více veganské recepty. Kniha má tvrdý obal, záložku, vstřícnou grafiku, v receptu se člověk dobře orientuje.
Kuchařku ze Svatojánu mám velmi oblíbenou. Poprvé jsem se s recepty setkala na facebooku kde můžete vyhledat pod stejným názvem. Vyzkoušela jsem tak velkou spoustu netradičních receptů. Díky ní jsem si obohatila stravu o netradiční pochutiny, které jsem vůbec neznala nebo by mne ani nenapadly dát třeba do salátu. Paní je mi více než sympatická a jídla podle kuchařky jsou velmi chutná. Kuchařku určitě doporučuji.
Tuhle kuchařku naprosto miluju...stejně jako její další díly. Samozřejmě mám moc ráda samotnou autorku, která je naprosto přirozená a úžasně pozitivní osobnost. Kniha je jednoduchá, nabízí zdravé recepty s dostupnými ingredienciemi a chutným výsledkem. Doporučuji ji opravdu do každé domácnosti. Doma mám velkou řadu kuchařek...a s čistým svědomím můžu tuto kuchařku doporučit jak začínajícím hospodyňkám, tak také mamčám od rodiny nebo i samotnému páru s odrostlými dětmi. Věřím, že každý si tuto kuchařku zamiluje. Není vyumělkovaná a nenabízí jen krásné fotky...je se vším všudy praktická.
perfektní vegetariánská kuchařka, jednoduché a chutné recepty ze surovin, které jsou běžně k dostání nebo rostou na zahradě. Často z ní vařím, jen je třeba upravovat množství protože množstevně toho bývá jako pro 7 člennou rodinu.
Při listování kuchařkami si jen u málokteré říkám skoro u všech receptů, že bych je chtěla vyzkoušet. Kuchařka ze Svatojánu patří k těmto výjimkám. Pro mě má několik předností. Je vegetariánská, takže zaujme všechny, kdo mají rádi bezmasé recepty (nemusí to nutně být jen vegetariáni). Až na výjimky (například koření) v ní nejsou ingredience, které by cestovaly přes celou zeměkouli. Recepty doprovázejí krásné fotografie jídel. Knihu všem doporučuji.
Super kuchařka, jednoduše zpracovaná s lehkými recepty. Nic luxusního, ale pro běžné stravování super. Recepty jsou vegetariánské, další díly už jsou tuším veganské (vždy si to můžete přizpůsobit). Mám moc ráda autorku Evu Francovou, její příspěvky na blogu i kreativní smýšlení, jak z malého množství ingrediencí jednoduše vykouzlí dobré jídlo. Kuchařka je protkána i milými příběhy ze života autorky.
Mám doma všechny díly ze Svatojánu a jednička je nejlepší! Dostala jsem ji dárkem a když nevím, co bych vařila, tak tato kniha je jistota, že už zase vím,co dobrého uvařit.... :) Téměř v každém receptu použije surovinu, která by mě nenapadla a která dá pokrmu tu zajímavou chuť,díky které se k receptu ráda vracím v budoucnu. Vegetariánské recepty jsou chutné a knihy vřele doporučuji. Měla by být v každé knihovně.
Potvrzuji, že první díl je opravdu nejlepším z celé série. Autorka kuchařky to má vše sama ozkoušené a recepty jsou opravdu chutné. Od doby co jsem si zakoupila kuchařku vyhledávám její recepty i na internetu, ale kuchařka je praktičtější a zdá se mi že je to vlastně i taková sbírka těch nejlepších. Opravdu doporučuji vyzkoušet, změní Vám pohled na to běžné stravování a vaření s ní je prostě zábavou :)
Knížku jsem dostala k vánocům jako nečekaný dárek, po kterém jsem netoužila, ale ukázal se být jako celkem užitečným pomocníkem. Z kuchařek jsem nikdy nevařila (a nemám je příliš v lásce), ale tahle je pro mě jako dělaná, jelikož jsem vegetariánkou. Spousta inspirativních pokrmů, které nejsou zas až tak náročné na přípravu ocení nejen ti, co nejedí maso, ale i ti, kteří mají zájem o pestrý jídelníček, ve kterém zrovna není maso. Navíc je knížka protkána i příběhy ze života autorky, takže v podstatě dostanete dvě publikace za cenu jedné.
Krizová kuchařka ze Svatojánu je další knihou z řady úspěšných kuchařek Evy Francové. Autorka sama přiznává silnou inspiraci v jarní krizi způsobené preventivními opatřeními v boji s koronavirem. Krizi nám ale nemusí přinést jen pandemie, nebo vláda. Krizí, pro kterou je určena její kuchařka, může být i poslední týden před výplatou, sněhová kalamita, nebo nenadálá finanční nouze, ať je již způsobená čímkoliv. Můžeme pocítit i krizi identity s touhou po soběstačnosti, návratu k přírodě.
Eva Francová prostě ví, jak má vypadat správná kuchařka. Přehledná, čtivá a je z ní cítit taková veselost, radost a chuť do života. Alespoň mi to tak připadalo. Životnost je také velká, 282 receptů Vám zabere opravdu hodně času. Neříkám, že je všechny vyzkoušíte, ale určitě drtivou většinu z nich nenecháte bez povšimnutí. A pokud jste milovníky zdravé stravy, tak se do ní zamilujete a nebudete jí chtít dát z ruky.
Skvělá kuchařka pro ty, kteří z nejrůznějších důvodů nechtějí jíst maso a hledají nápadité recepty. Kniha je členěna na polévky, hlavní jídla, saláty, pečivo, pomazánky a moučníky (tyto kategorie jsou i v záhlaví stránek). Obsahuje i úvahy autorky, které mi ale v kuchařské knize přijdou nadbytečné. + Každé jídlo je nafoceno, což hodnotím jako přínos. + Kuchařka, kterou se můžete provařit od začátku do konce. + Autorka vychází z lokálních potravin (co se dá vypěstovat na zahrádce). + Případné cizokrajné suroviny jsou vysvětleny. Hodně používá tofu. - Postupy by mohly být napsány přehledněji, v číslovaných odrážkách. - Chybí rejstřík surovin, ten by u takové knihy neměl chybět. Velmi to tak znesnadňuje hledání. - Občas se vyskytnou exotické suroviny, které se špatně shání - např. mangové pyré, a není napsáno, čím by se mohlo nahradit.
Evu znám osobně a jelikož je to tak úžasná žena, nemohu než nedat ji plný počet hvězdiček. Ony totiž jsou stejně skvělé jako ona i ty její recepty a vlastně cokoliv, na co sáhne. Zdravá vyvážená strava z lokálních surovin, vychází z tradic a zvyků našich babiček a přesto je moderní a i originální. Prostě paráda. Mám její kuchařky moc ráda a velmi ráda a myslím, že i dobre podle nich vařím. Doporučuji!
Knihu jsem koupila mamince, která se začala zajímat o to, co vkládá do svých úst a sama si začala vařit chutná a zdravá jídlo. Eva Francová nabízí širokou škálu pestrých a chutných vegetariánských jídel, které jsou zpestřením každé kuchyně a přinese vám nový pohled na otázku jídla a stravování vůbec. Je to takový návrat k tradici, jemný, nenásilný, takový, který je potřeba a všem by nám jen prospěl.
Někdy je to dlouhá cesta a někdy se vám prostě zadaří hned a vydáte opravdu skvělou kuchařku, která si získá neuvěřitelný počet fanoušků, kteří pak získají zkušenosti se zdravým vařením a s nutnou kuchyní od autorky Evy Francové. Taková je prostě ta Kuchařka ze Svatojánu plná povedených receptů z potravin, které jsou všude kolem nás a my se je teď jen lépe vychutíme a naservírujeme v lepším kabátu na náš stůl.
Nejsem vegetariánka, ani veganka, a kdybych knihu nedostala darem, asi bych se k ní nedostala. První musím říct, že autorka je neskutečně sympatická osoba, četla jsem pár článků o ní, viděla nějaké rozhovory a moc se mi líbí její přístup k životu a světu, opravdu, ta pozitivita z ní přímo čiší. Recepty jsou zajímavé, pokud chcete nějakou alternativu k masu a živočišným výrobkům, proč ne. Je sice pravda, že ne všechno mi chutnalo, ale třeba moučníky, které jsem zkoušela, jsem si opravdu zamilovala.
Opět toto byla kniha, kterou jsem původně zamýšlela jako dárek, ale ze zvědavosti jsem si ji sama přečetla (tedy alespoň tak, jak si kuchařky přečíst jen můžete). K obsahu nemám co vytknout, recepty jsou skvěle napsané, vysvětlené, stačí jen vyzkoušet. Co mě irituje je ale vizuální stránka. Ne že by kniha byla vyloženě ošklivá, ale přijde mi, že ji dával dohromady někdo, kdo nemá vkus a věřím, že pokud by obálka a celkový design byly zvoleny jinak, kniha by se prodávala o hodně víc.
Vegetariánská kuchařka, podle které se dá skutečně dobře a snadno uvařit. Překvapilo mě množství receptů, které se v ní nachází. Jsou přehledně uspořádané, srozumitelně popsané a především chutné, jednoduché a z dostupných surovin (což bývá u některých vegetariánských kuchařek kamenem úrazu). Z celé série "svatojánských kuchařek" je za mne tento první díl nejpovedenější a ráda se k němu vracím. Doporučuji.
Na trhu je plno kuchařek, ale většina z nich mi nevyhovuje. Myslím si, že nemá cenu kupovat knihu, když jsou v ní především recepty, které nevyužiju. Kuchařka ze Svatojánu mě však zaujala na první pohled. Už když jsem ji v knihkupectví uchopila do ruky a dívala se do ní, zjistila jsem, že každý recept, na kterém otevřu, by mi vyhovoval a chtěla bych ho zkusit. A tak jsem si tedy tuto kuchařku koupila. Kniha není pro masožravce, ale protože jsem hledala nové recepty, ve kterých by se využila zelenina a ovoce (aby se nezpracovávaly stále stejně a byla nějaká změna), jsem s kuchařkou velice spokojena.
Kuchařka ze Svatojánu mě osobně bohužel nesedla. Možná se mi líbí, že Eva Francová umí žít krásně v souladu s přírodou a nás k tomu ve svých knihách inspiruje. Na druhou stranu mi její filosofie připadá občas "ujetá". Z receptů mě nejvíc zaujaly polévky. Co jsem nepochopila je nahrazování masa sojovým masem. Myslím, že toho by tu mělo být méně. Když chce dělat recepty bez masa, proč to maso nahrazuje, proč nepoužije úplně jiný recept? Nicméně, sama občas, i když úplně minimálně, sojové maso koupím, ale jen tak pro změnu a přiznám se, že upravovat jej moc neumím, a tak alespoň v něčem se od paní Francové inspiruji.
Tato velice oblíbená série kuchařek od Evy Francové mě nemohla minout, ale i tak ji doma ve sbírce kuchařek nemám, protože asi nepatřím do těch velikých obdivovatelů této knihy. Knížka je hezky přehledně zpracovaná, ale já osobně v ní nenašla tolik skvělých receptů jako v jiných knihách o vaření. Věřím, že existují hromady lidí, kterým tato kuchařka bezmezně vyhovuje, ale doporučuji Vám do ní nejprve někde nahlédnout, protože není pro každého.
Ode zdi ke zdi, přijde mi: některé recepty jsou velmi dobré, jiné skutečně neuvařitelné, navíc s každou další, a s touto dvojnásob, je tu znát až týravá touha vyvolat ve čtenáři pocit, že pokud nebude jíst jako ona a žít bio v lůně přírody, patrně velmi brzy odpadne jako méněcenný živočich. To jediné mi vadí a z knížky to jednoduše prosakuje. Není tu shovívavost, laskavost. První díl kuchařky se mi líbil, další jsem si ale už po pročtení nekupovala domů, protože jak říkám...některé recepty už jsou skutečně honbou za zdravou výživou za každou cenu.
Kuchařka ze Svatojánku od skvělé spisovatelky a hlavně kuchařky Evy Francové je kuchařka, která skvěle usnadní život. Já tuhle kuchařku považuju jako nezbytnou součást mé knihovničky s kuchařkami . Doma mám i Polévky ze Svatojánku a Sladké ze Svatojánku. Kuchařka je ideální pomocník v kuchyni, když nevíte co vařit. Já jsem si ji opravdu velmi oblíbila. Nedávno jsem ji koupila jako dárek kamarádce k narozeninám.
Kuchařka ze Svatojánu od Evy Francové mi byla doporučena hned z několika stran. A proto jsme neváhala a kuchařku si zakoupila u nás ve městě v knihkupectví. V kuchařce je kolem dvou seti receptů a šest seti barevných fotografií.Dnes mám doma již tři kuchařky a všechny mi přijdou jedním slovem prostě dokonalé. Recepty jsou zajímavé a chutné. Navíc většinou z dostupných surovin . Kuchařku mohu doporučit.
První, méně fundamentalisticky díl kuchařky že Svatojanu. Vegetariáni a spolu s nimi vegani by měli podle mě Voit až další knihy od téhle autorky, samotna Eva Francová maso nejí, ale v těchto receptech, v téhle své první knize, ho ještě nevynechává úplně striktne. Kuchařka ze Svatojanu díl první ne ale výborný soupis, nejsou to jen recepty, je to spíš životní styl. Tuto krásnou knihu nám vydalo nakladatelství Motto.
Recenze
Krásné, chutné, navíc s velkým lidským preshame. Pro mě kuchařka numero Úno, bez velkého přemýšlení!
Samozřejmě mám moc ráda samotnou autorku, která je naprosto přirozená a úžasně pozitivní osobnost.
Kniha je jednoduchá, nabízí zdravé recepty s dostupnými ingredienciemi a chutným výsledkem.
Doporučuji ji opravdu do každé domácnosti.
Doma mám velkou řadu kuchařek...a s čistým svědomím můžu tuto kuchařku doporučit jak začínajícím hospodyňkám, tak také mamčám od rodiny nebo i samotnému páru s odrostlými dětmi.
Věřím, že každý si tuto kuchařku zamiluje.
Není vyumělkovaná a nenabízí jen krásné fotky...je se vším všudy praktická.
Kniha je členěna na polévky, hlavní jídla, saláty, pečivo, pomazánky a moučníky (tyto kategorie jsou i v záhlaví stránek). Obsahuje i úvahy autorky, které mi ale v kuchařské knize přijdou nadbytečné.
+ Každé jídlo je nafoceno, což hodnotím jako přínos.
+ Kuchařka, kterou se můžete provařit od začátku do konce.
+ Autorka vychází z lokálních potravin (co se dá vypěstovat na zahrádce).
+ Případné cizokrajné suroviny jsou vysvětleny. Hodně používá tofu.
- Postupy by mohly být napsány přehledněji, v číslovaných odrážkách.
- Chybí rejstřík surovin, ten by u takové knihy neměl chybět. Velmi to tak znesnadňuje hledání.
- Občas se vyskytnou exotické suroviny, které se špatně shání - např. mangové pyré, a není napsáno, čím by se mohlo nahradit.