\nMák je skvělým zdrojem vitamínu E, vápníku, hořčíku a železa, obsahuje 40% prospěšných tuků, vlákninu a bílkoviny. Z máku se vyrábí opium, které se dříve používalo ke zklidnění a jako opojný prostředek při rituálech. Vitamín E je jeden z nejvýznamnějších antioxidantů a přispívá k ochraně buněk...
číst celé
\n
Mák je skvělým zdrojem vitamínu E, vápníku, hořčíku a železa, obsahuje 40% prospěšných tuků, vlákninu a bílkoviny. Z máku se vyrábí opium, které se dříve používalo ke zklidnění a jako opojný prostředek při rituálech. Vitamín E je jeden z nejvýznamnějších antioxidantů a přispívá k ochraně buněk pře oxidativním stresem. Vápník společně s hořčíkem přispívá k normálnímu stavu kostí a zubů. Z máku se vyrábí blahodárný makový olej. Jedná se o starou kulturní plodinu a pěstuje převážně k potravinářskému využití. Česká republika je jedním z největších pěstitelů a pokrývá ⅓ světové spotřeby máku. V některých zemích je pěstování máku zakázáno kvůli zneužití pěstování máku pro výrobu opiátů. Opium se z makovic vyrábělo už 5 tis. př.n.l. Použití: Mák je určen k přímé spotřebě. Doporučuje se mák pro snadnější konzumaci, lepší stravitelnost a uvolnění chuti namlít. Používá se do kaší nebo do těsta při pečení. Rozmixováním máku s vodou ve výkonném mixéru získáte výživné lahodné rostlinné mléko. Makrobiotika doporučuje vařit mák cca 10 minut s kouskem řasy Kombu, s nastrouhanou mrkví a rozinkami. Mák je mírně zásadotvorný. Věděli jste že? V antickém Řecku byly makovice atributem řeckého boha spánku Hypnose a jeho bratra boha smrti Thanata. Z pohledu magie se mák považuje za potravinu spojenou s energií plodnosti. Složení: 100% mák modrý Nutriční hodnoty (100 g): Energie: 2520,57 kJ/ 602,42 kcalTuky: 42 g z toho nas. mast. kys.: 4,5 g Sacharidy: 28 g z toho cukry: 3 g Bílkoviny: 18 g Vláknina: 0 gSůl: 0 g Železo: 8,8 mg (62 %) Vápník: 1360 mg (170 %) Hořčík: 395 mg (104 %) Vitamín E: 2,2 mg (18 %) * referenční hodnota příjmu
schovat popis
Recenze