V záplavě sofistikovaných informací o jezdecké technice, trénování, péči o koně nebo spletitostech výstroje někdy narazíte na knihu, která vás donutí zastavit se, zamyslet a hledat vyšší úroveň vztahu s koněm. Jednou z nich je Cesta k jemnosti od proslulého amerického trenéra Marka Rashida....
číst celé
V záplavě sofistikovaných informací o jezdecké technice, trénování, péči o koně nebo spletitostech výstroje někdy narazíte na knihu, která vás donutí zastavit se, zamyslet a hledat vyšší úroveň vztahu s koněm. Jednou z nich je Cesta k jemnosti od proslulého amerického trenéra Marka Rashida. Popisuje svou osobní cestu k jemnosti a analyzuje události zdánlivě s koňmi nesouvisející, které ho nakonec vedly správným směrem. Jemnost v jeho pojetí není samotná technika, je to jemné vyladění uvnitř nás, které přenášíme vně, do našeho úmyslu, sevření vodítka či otěže a dále do prvního kontaktu, jehož kvalita může mít překvapivě ohromující dopad. Je to schopnost vycítit odpověď koně a cizelovat schopnost vnímání koně i sebe sama. Protože „skutečný horsemanship se rozvíjí v kvalitě vnímání všeho, co děláme - nejen toho, co děláme s koňmi“.
Pokud to na vás působí až mysteriózně, nenechte se mýlit, za vším jsou fyzikální zákony a Rashid si je vzal velmi šikovně na pomoc při vysvětlování. A tak dojde i na šíbování vagónů, pilotování vrtulníku a pointu statického, dynamického a kinetického tření. Myšlenku jemnosti a její praktikování v každodenním životě navíc dokreslují příběhy některých jeho žáků. Kniha je rozdělena na devět kapitol a přináší neotřelý pohled na podstatu používání otěží, vodítka, tlaku a tahu.
schovat popis
Recenze
Velmi příjemné se to čte, je to takové pohlazení po duši. Nic konkrétního. Ale k probouzení citů velmi dobre.
Ale krom pocitu si z ní vlastně neodnasim nic. Nic konkrétního.
Jen prostě příjemný pocit, jak je to fajn, když to lid s koňmi mysli fajn a jsou na ně hodný. Ale zůstalo ve mě dost otázek , které autor bohužel nezodpovědel, i když by se tomvice než nabízelo. Trochu škoda. Ale líbilo se mi to moc, to ano.