Výjimečné bio kakaové boby odrůdy Forastero Amelonado pěstované dle pravidel ekologického zemědělství v oblasti Suhum na jihovýchodě západoafrické Ghany. Mají bohatou čokoládou chuť s náznaky dřevitých a ořechových tónů (zejména vlašský ořech) s charakterem připomínajícím brownie či koláč. Jemná chuť tohoto kakaa představuje to, co jsme poznali v klasické poctivé čokoládě a jistě v nejednom znalci vyvolá nostalgické vzpomínky na dětství. Právě pro to je odrůda Amelonado, odvozená z Forastera a dovezená do západní Afriky z ostrova Svatého Tomáše, tak ceněná. Pro své hladší a poněkud kulatější lusky se mu také říká \"bulk\".
\nAsi 900 drobných pěstitelů sdružení ABOCFA (z nichž asi 23 % tvoří ženy) bylo vůbec prvními v celé Ghaně, kteří v roce 2011 získali oficiální certifikaci organického zemědělství a Fairtrade (od Fairtrade International). Pro nás navíc ručně sklidili pouze lusky jasně žluté barvy dle pravidel fair trade. Své kakaovníky pěstují v průměrné nadmořské výšce 186 m n. m. (nejvyšší vrchol Ghany měří 883 m) spolu s banánovníky, jamy a lesními stromy. Haldovou fermentaci (na hromadě) provádí každý jednotlivý zemědělec asi 7 dní a následně boby 6-7 dní suší na slunci na bambusových rohožích asi 2 metry vysoko nad zemí.
\nUž tím se liší od většiny kakaových bobů, které bývají fermentovány centrálně na jednom místě. I sušení na vyvýšeném lůžku vede k výjimečné kvalitě ve srovnání s jiným ghanským kakaem. Zemědělské družstvo ABOCFA je proto známé produkcí těch nejkvalitnějších kakaových bobů s původem v regionu, a boří mýty o oblasti západní Afriky známé spíš nekvalitním konvenčním kakaem a plantážemi zničenými neudržitelnou produkcí nadnárodních koncernů.
\nBiologické zemědělství v západní Africe je nezvyklé a kakaové boby se zde jinak běžně suší na zemi na betonových nádvořích. Výrazně kvalitnější posklizňový proces těchto bobů však rozvíjí plný chuťový potenciál genofondu kakaa v tomto regionu. Hlavní sklizeň kakaa zde probíhá od září do dubna, vedlejší ale průběžně pokračuje až do srpna. Družstvo ABOCFA (Aponoapono Biakoye Organic Cocoa Farmer \'Association) je jedním z pouhých 4 ekologicky certifikovaných družstev v Ghaně a všichni společně tvoří méně než 1 % vývozu ghanského kakaa. Jen v jednom přístavu stojí jen jeden certifikovaný sklad, ve kterém je bio kakao z Ghany uskladněno před naloděním. Stovky tisíc tun kakaa bez certifikací pak prochází do jisté míry smícháno dvěma hlavními přístavy Ghany.
\n\n
Dnes jsou kvalitní kakaové boby považovány za jednu z vůbec nejkomplexnějších potravin světa. Bio kakaové boby jsou výživovou bombou, která je přirozená a zcela přírodní bez jakýchkoli přídavků a úprav. Bio fair trade nepražené kakaové boby mají unikátní vlastnosti - výjimečně vysokou koncentraci vitamínů, minerálů, antioxidantů a enzymů a jsou přitom pěstované v čisté přírodě za použití jen místních tradičních postupů. Skutečný \"pokrm bohů\", jak kakaovník nazval Carle Linné při tvorbě botanického názvosloví v 18. století. A když Evropa tuto cennost objevovala, byla k dostání pouze v těch nejlepších lékárnách za cenu, kterou si mohl dovolit jen málokdo.
\nSložení: bio nepražené kakaové boby celé 100 %. Bez lepku, vhodné pro vegany.
\nEnergetická hodnota: | \n2600 kJ/621 kcal | \n
Tuky: | \n52 g | \n
z toho nasycené mastné kyseliny: | \n33 g | \n
Sacharidy: | \n25,8 g | \n
z toho cukry: | \n0,2 g | \n
Vláknina: | \n25,6 g | \n
Bílkoviny: | \n12,6 g | \n
Sůl: | \n0,25 g | \n
\n schovat popis
- Výrobce: Fairobchod
- Kód:
- Jazyk: Čeština
Recenze