Potravinové alergeny

V současné době dochází k čím dál většímu počtu lidí, kteří trpí alergií na určité potraviny. Zvyšující se výskyt alergií je přičítám změně životního stylu a výroby potravin. K nejčastějším projevům potravinové alergie patří kožní vyrážky, otoky, astma nebo zažívací potíže. V krajním případě může dojít až ke ztrátě vědomí nebo smrti. Mezi nejvýznamnější alergeny patří kravské mléko, ořechy, některé druhy ovoce a zeleniny nebo obiloviny. Alergii na potraviny je potřeba neplést s potravinovou intolerancí, která není imunitně podmíněná a většinou k ní dochází v důsledku absence enzymů, které štěpí konkrétní typ potraviny. Lidé, kteří trpí potravinovou alergií, si musí uzpůsobit jídelníček. Recepty pro alergiky nabízí např. Kuchařka nejen pro alergiky.