Výroba potravin

Jídlo nezbytně potřebujeme k výživě našeho organismu, získáváme díky němu potřebnou energii. Jednotlivé potraviny můžeme jíst v syrovém stavu nebo je před konzumací tepelně upravovat. Lidé jsou od přírody všežravci, někteří se ale rozhodli některé potraviny ze svého jídelníčku vyřadit (např. maso nebo mléko) z vlastního přesvědčení nebo ze zdravotních důvodů. Technologie výroby potravin se výrazně liší u jednotlivých výrobků, vždy by ale měly podléhat přísným normám, které vyžadují zdravotní nezávadnost potravin. Jednotlivé potraviny se liší svými nutričními vlastnostmi, v současnosti je trendem tzv. zdravé stravování, které je založené na nutričně vyvážené stravě s minimálním obsahem přidaných chemických látek.Na knižním trhu je k dostání mnoho knih s kuchařskými recepty na úpravu pokrmů, rad na zdravé stravování, publikací o dějinách jídla nebo návodů jak sestavit jídelníček k redukci tělesné hmotnosti.