Odpůrci zdravé výživy nazývají posměšně konzumenty ovesných vloček a jiných obilnin za jedlíky zrní a srovnávají je s býložravci, vždyť konzumovat něco tak nechutného není hodno civilizovaného člověka. Vysvětlovat takovýmto lidem přednost snídaně z obilnin před hemenexem by bylo zcela zbytečné. Kdo nechce slyšet argumenty, tak je nevyslyší. Naštěstí pro zdraví člověka a vlastně celé společnosti je okruh takovýchto jedinců stále menší a ovesné vločky či vůbec obilniny si získávají stále větší popularitu – a plným právem.
Ovesné vločky (ale i jiné) mají totiž celou řadu předností, které z nich dělají v oblasti racionální a zdravé výživy zcela nezastupitelnou potravinu – a zde jsou: vysoký obsah vlákniny ve vyváženém poměru rozpustné a nerozpustné.
Proč uvádíme na prvním místě vlákninu? V současnosti jsou velmi palčivým problémem nemoci vycházející právě z nedostatku vlákniny – a jedna z nejhorších je rakovina tlustého střeva v jejíž výskytu máme nelichotivý světový primát, Není se co divit, vždyť 98% české populace ji přijímá ve stravě méně než 25 gramů denně (doporučená dávka je 30 gramů!). A Knuspi rychlé vločky jí obsahují téměř 10%. Příjmem vlákniny bojujete o své zdraví, ale doslova i o svůj život.
To vše je především záležitost nerozpustné vlákniny, která vytváří nepostradatelnou náplň střevního obsahu, ale rozpustná vláknina má nemenší důležitost: snižuje hladinu cholesterolu, působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění a snižuje hladinu krevního cukru – ti , kteří mají dědičné dispozice k cukrovce přijmou tuto skutečnost s povděkem.
Všechny celozrnné produkty, tedy i Knuspi rychlé vločky mají vždy nižší glykemický index než výrobky z bílé mouky – tím udržují stabilní hladinu cukru v krvi a zabraňují jeho prudkému kolísání. Výsledek? Delší pocit sytosti a útlum pocitu hladu. Jsou tedy vítaným pomocníkem při hubnutí a udržování optimální váhy. K tomu přispívá i skutečnost, že spektrum cukrů je tvořeno výhradně škroby bez nežádoucího podílu řepného cukru.
Dokonce i rostlinné bílkoviny v tomto výrobku obsažené ve více než 12 procentech, se blíží ideálnímu proteinu pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin.
A co tuky, jako třetí základní živina? Ne, ani jich se obávat nemusíte. Téměř celé jejich zastoupení (kolem 6%) je tvořeno nenasycenými a tedy pro zdraví člověka nezbytnými, mastnými kyselinami.
Pochopitelně, že tak dokonalý výrobek obsahuje i významné množství vitamínů (především B a E) a minerálních látek – zejména vápník, hořčík, železo a zinek. Obsah lecitinu působí blahodárně na činnost nervové soustavy.
Tak snad už zanechme výčet všech pozitivních vlastností, které ovesné a jiné vločky mají, vždyť americká Komise pro potraviny a léky je zařadila mezi funkční potraviny (obsahující složky mající v lidském organismu specifickou, zdraví prospěšnou funkci).
Nutnost ovesné a příbuzné vločky nechávat delší dobu nabobtnat, bylo pro konzumenty vždy nepříjemné, ale i odrazující. Tak tento problém pro instantní úpravu odpadá. Stačí jenom zalít horkou vodou a chvíli počkat. Ne nadarmo mají Knuspi v názvu rychlé vločky ! Použití Knuspi rychlých vloček je doslova universální a zdaleka přesahuje tradiční celozrnnou snídani. Kdo pociťuje nedostatek energie před sportovním výkonem, má v tomto výrobku ideálního pomocníka, kdo se cítí unaven až vyčerpán po fyzické aktivitě, tak nemůže udělat nic lepšího než co nejdříve sáhnout po Knuspi rychlých vločkách .
Tak snad už nezbývá nic jiného než popřát: dobrou chuť!
schovat popis
Recenze