V souborném vydání volné „provensálské“ trilogie je možné s autorem nerušeně znovu prožívat radosti i strasti života cizince, který se rozhodl uskutečnit svůj sen žít v místě, jež dosud znal pouze jako turista. Pro přistěhovalce je všechno nové, barevnější, voňavější, a to se netýká pouze...
číst celé
V souborném vydání volné „provensálské“ trilogie je možné s autorem nerušeně znovu prožívat radosti i strasti života cizince, který se rozhodl uskutečnit svůj sen žít v místě, jež dosud znal pouze jako turista. Pro přistěhovalce je všechno nové, barevnější, voňavější, a to se netýká pouze výborného vína a kuchyně. Ani poté, co v nové zemi zapustí kořeny a nerozlučně je proplete s kořeny jihofrancouzských olivovníků, levandule a vinné révy, jej však nepřestává udivovat a bavit umění života starousedlíků, což glosuje s humorem ryze anglickým. Dobré jídlo a pití a schopnost místních obyvatel obojí vychutnat do posledního drobku a kapky je však pro něj jedním z mnoha důvodů, proč na Provence nedá dopustit.
Peter Mayle (1939) je jedním z nejznámějších současných anglických spisovatelů. Dlouho žil v USA a pracoval v reklamní agentuře, poté se stal novinářem, publicistou a spisovatelem na plný úvazek. Koncem 80. let 20. století se přestěhoval do Francie s odhodláním napsat román. Výsledkem jeho snah se stala kniha Rok v Provenci, která mu přinesla mezinárodní úspěch a získala řadu ocenění. Postupně následovaly další úspěšné knihy, které byly přeloženy do více než dvaceti jazyků, česky vyšly např. Navždy Provence, Hotel Pastis, Psí život, Znovu Provence, Podfuk jako víno, Dobrý ročník, Francouzské hodokvasy, Tajnosti francouzského pekaře a Podfuk na Korsice. Kniha Rok v Provenci se stala předlohou pro TV seriál, román Dobrý ročník pro romantickou filmovou komedii. Rok v Provenci vyvolal takovou vlnu popularity a s ní související ztrátu soukromí, že Mayle musel Francii na přechodnou dobu opustit. Nyní žije se svou ženou a psy opět v provensálském Luberonu, ale jeho přesnou adresu znají jen jeho nejbližší sousedé. Od roku 2002 je nositelem řádu Rytíře Čestné legie, jehož udělením francouzská vláda ocenila Mayleho přínos pro kulturu a Francii.
schovat popis
Recenze
Četla jsem všechny, ale nadšení, které jsem čekala, se nedostavilo. S mou oblíbenou knihou o Provence (Jak voní tymián od Marcela Pagnola) se to nemůže rovnat. To, co mi vadilo asi nejvíc, byl fakt, že vypravěč měl na všechno prostředky, nic pro něj vlastně nebylo složité. Mít finance a splnit si sen, na tom není nic tak světoborného.
I když pominu tento fakt, příliš mě nezaujaly ani popisy lákavých pokrmů a prostředí Provence, které mám jinak strašně moc ráda. Zkrátka se mě to nijak nedotklo.
Člověk úplně cítí vůně levandule, bylinek a úžasného jídla.
Láká Vás to tak, že by jste se nejraději sebrali a okamžitě odjeli směr Provence.