Petr Fořt

1946

Petr Fořt by nesnědl hranolky, zato miluje humus. Přesněji řečeno hummus, arabskou cizrnovou pomazánku. Je totiž odborníkem na výživu a celý život se věnuje teorii zdravé, zejména sportovní, výživy. A říká o sobě, že rozhodně není kovářovou kobylou a na zdravou stravu si vždy čas a energii najde. Za svůj život radil dvacet let profesionálním sportovcům, účastnil se televizního pořad Pod pokličkou a vydal desítky prací o výživě. Z knih pro širokou veřejnost jmenujme Tak co mám jíst?, Aby dětem chutnalo a Sport a zdravá výživa.

Zobrazit více

Recenze knih autora


Obrázek knihy
Zajímavá kniha, ale občas mi přijde až vyhrocená, pokud bych se jí chtěla striktně držet, tak by mé dítě jedlo na začátku pouze batáty a avokádo :-) Každopádně kniha je poučná a může se "použít" nejen u dětí, ale i u dospělých, je zde krásně popsáno, jak lze změnit stravovací návyky, recepty jsou jednoduché a ve většině případů i praktické. Nakouknout do knížky rozhodně doporučuji a ba... číst celétáty i avokádo ochutnat :-)
30/08/2017
Obrázek knihy
Napsáno bohužel úplně zmatečně. Autor se zbytečně nechává ovládat emocemi i při psaní knihy. Když cituje vkládá do toho své poznámky ve formě otazníků a vykřičníků...no kdo se v tom má vyznat? Ale dost k formě. Já jsem se nedozvěděla, co jsem potřebovala vědět, knížka prostě nesplnila mé očekávání. Proč se v názvu vůbec mluví o kojencích, když podle dr.Fořta je jediným správným zdrojem ... číst celépotravy mateřské mléko? Jasně, já s ním souhlasím, že je nejlepší kojit co nejdéle. Ale myslí si snad pan doktor, že se mi po přečtení téhle knížky rozjede znova laktace? Já bych ráda věděla, čím krmit pěti, šestiměsíční miminko, jaké dělat příkrmy. Podle knihy očividně nic a čekat až do roka. Jenže ze spousty dalších zdrojů se dozvídám úplně jiné informace než z knihy, dokonce od našeho pediatra... Název naprosto zavádějící. Kromě již zmiňovaných kojenců v podnázvu, ještě k tomu "Aby dětem chutnalo" - k dětské chuti není v knize napsáno nic. A recepty zabírají asi jen čtvrtinu knížky, možná ani to ne, a většina je od dvou let...
28/01/2019
Obrázek knihy
Tahle knížka se mi do ruky dostala v podstatě náhodou. A díky za to. Styl Petra Fořta je poněkud radikální, o tom není pochyb, ale nutno uznat, že má zajímavé a trefné postřehy týkající se stravování našich nejmenších. Upozorňuje například na nekonzistentní a často protikladné názory a doporučení na první příkrmy či pitný režim pro děti od kojenců, po předškolní věk. Kniha je užitečná u... číst celérčitě i pro dospělém rozšiřuje obzory a dává podněty pro zamyšlení. Jsem ráda, že jsem na ni narazila.
17/02/2021
Obrázek knihy
Protože mě knihy o výživě a jídle jednoznačně baví a ráda v tomto tématu hledám nové informace, tak jsem si pořídila i publikaci Nevíte co jíte od Fořta a Macha, kteří jsou v tomto výživovém oboru velmi známí. Nejdříve jsem četla ukázku knihy a díky tomu jsem si tuto knihu zakoupila, protože jsem věděla, že ve většině věcí se budeme jednoznačně shodovat - a taky že jo. Je tedy pravda, ž... číst celée v této knize se dozvíte především základy, což bude vyhovovat především začátečníkům, kteří se o stravování teprve začínají zajímat, nebo jsou v naprostém začátku a teprve se v tomto odvětví rozvíjí. Kniha je pěkně zpracovaná a především i čtivá. Text je psaný jednoduše, takže vše je pěkně vysvětlené a pochopitelné.
30/03/2018
Obrázek knihy
Při listování knihou dále si uvědomíte, že ne všechny potraviny jsou prospěšné, pročtete si odstavce o jednotlivých nejčastěji využívaných pochutinách, druzích mas, jaká úprava potraviny je nejvhodnější a nejšetrnější apod. Zajímají Vás výzkumy např. o škodlivosti/prospěšnosti mléka na lidský organismus? Pokud máte rádi i tento "vědečtější" pohled, pak Vás kniha, věřím, uspokojí.
... číst celéV další části publikace rozebírá autor změnu stravy v různých věkových obdobích života člověka, dětství, stáří, nebo těhotenství, při nemocech, obezitě. A pokud si rádi ohříváte jídlo třeba v mikrovlnné troubě, možná Vás chuť po pročtení knihy mírně přejde.
2/03/2020
Obrázek knihy
Autorům jde pravděpodobně o to, aby se právě jejich kniha stala biblí zdravé výživy. Jenže když Vám někdo řekne, že právě jeho teorie je ta správná, nebudete se k tomuto výroku stavit alespoň minimálně kriticky? Po pravdě, já autorům věřím, že nás čtenáře netahají za nos, něco už o této tematice vím, spousta informací uvedených v knize nejsou žádné novinky. Ale problém je v tom, že auto... číst celéři nás mají za hlupáky. Informace předkládají jako něco, co by nás mělo šokovat. "Oni jediní se nebojí říct pravdu, nebojí se vzdorovat klamům a podvodům potravinářského průmyslu" a vyzývají i nás, abychom se nenechali manipulovat a nevěřili rádoby vědcům, kteří nám doporučují co jíst a co nejíst. Jenže do stejného postavení se dostávají i oni, jelikož jejich publikace je jen jedna z tisíce na pořád stejné téma.
1/02/2019
Obrázek knihy
Jedna z nejlepších knih od tohoto vynikajícího autora! Vřele doporučuji každému, kdo se aktivně zajímá o své zdraví a stravování, ale i těm, kteří o této změně teprve uvažují!
7/08/2018
Obrázek knihy
Skvělá knížka, která mi moc dala, když jsem měla malou dceru, ale zároveň si myslím, že je dobrá i pro dospělé, protože je o zdravém životním stylu, o změně stravovacího systému a je velmi podrobně a srozumitelně napsaná. Recepty nejsou náročné ani časově ani finančně a jsou opravdu moc dobré. Určitě stojí za to knížku doma mít mezi kuchařkami a čerpat z ní můžete celý život, nejen u ma... číst celélých dětí. Opravdu to chutná.
17/05/2018
Obrázek knihy
V dnešní době je na trhu tolik potravin, že si člověk opravdu může připadat jako v ráji. Obrovské množství lákadel většinou člověka přinutí nakoupit i takové věci, které v podstatě vůbec nepotřebuje. A začne se přejídat. Tato kniha Vám poradí, jak se stravovat racionálně a takovým způsobem, aby to neohrozilo Vaše zdraví. Autor se věnuje problematice obezity, diet a také poradí, jaké dru... číst celéhy potravin máte konzumovat.
27/09/2018
Obrázek knihy
Jídla je dnes v supermarketech tolik, že se v tom normální člověk vůbec nevyzná. Člověk nakupuje a nakupuje a postupně se dostává do stravovacího stereotypu. Začíná jistě a pomalu tloustnout a za chvíli je jako bečka. Tato kniha Vám poskytne velice dobré rady, jak se tomu vyhnout a nakupovat kvalitní potraviny, po kterých rozhodně nepřiberete. Informace jsou poměrně cenné a v dnešní dob... číst celéě hodně důležité.
30/06/2018
Obrázek knihy
Je pravdou, že jídla máme kolem sebe tolik, že už vlastně ani nevíme co máme jíst. Možná nad tím ani nepřemýšlíte a Vaše stravování jde pomalu, ale jistě do stereotypu. To není nic katastrofálního, pokud je zdravé. Tato kuchařka nabízí skvělé informace o stravě, která má pozitivní účinky a je hlavně zdravá. Zjistíte také, že byste měli konzumovat stravu podle svého věku. I ta je v knize... číst celé uvedena. Nemám výhrady.
23/10/2017