Magdalena Beranová

1930

Česká historička Magdalena Beranová vystudovala archeologii a historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a posléze pracovala na Československé akademii věd. Svůj vědecký zájem soustředí především na pravěk a středověk a zajímá se především o zemědělství a výživu v těchto obdobích. Zabývá se však také Slovany, kteří sídlili jak na našem území, tak na území celé Evropy, a zkoumá především dějiny sklářství ve slovanských sídlištích. Nevyhýbá se ve svém studiu ani experimentální archeologii. K jejím odborným publikacím patří například „Jídlo a pití v pravěku a ve středověku“, „Jídlo a pití za Rudolfa II.“ nebo „Slované“.

Recenze knih autora


Obrázek knihy
Na to, že je kniha často velmi podrobná, je velice čtivá a zajímavá. Zmiňuje všechny aspekty každodenního života starých Slovanů přes popis obydlí, stravy, oděvů atd. až po zvyky a náboženství. Velmi doporučuji.
13/05/2019
Obrázek knihy
Vynikající odborná publikace zabývající se tématikou Slovanů. Autorka velmi podrobně rozebírá mnoho aspektů každodenního života, kultury a historie slovanských kmenů. Rozhodně doporučuji všem !
6/03/2020
Obrázek knihy
Kniha je rozdělena podle potravin, například kapitola nazvaná „Naši předkové nebyli vegetariáni“ seznámí čtenáře s druhy masa a také s mléčnými výrobky, jiná kapitola se soustředí na jídlo z obilí, další na koření nebo ovoce, na zeleninu nebo pití. Čtenáře může překvapit, co všechno se dříve jedlo (bobři, veverky). Jedná se o odbornou knihu, která bude přínosná pro všechny historiky, kt... číst celéeří se specializují na středověk, a také pro milovníky historie, kteří chtějí jít více do hloubky a dozvědět se podrobné informace o stravě našich předků. Na závěr knihy jsou uvedeny vybrané recepty z knih 15. až 17. století, což může pomoci kuchařům v restauracích, v nichž se podávají pokrmy našich předků.
30/11/2017
Obrázek knihy
Knihu jsem měla vypůjčenou kvůli seminární práci týkající se každodenního života ve středověku a musím říci, že mi přišla opravdu zajímavá. I když jsem ji nepřelouskala celou, jednou bych se k ní ráda vrátila. Čtenáře seznamuje s dost zajímavou a pro spoustu z nás milovanou stránkou života - s jídlem a stravováním. Je zajímavé a chvílemi až děsivé, s čím se museli spokojit naši předci a... číst celé co všechno kolem sebe zužitkovali. Bylo to zajímavé a naučné čtení a já jsem ráda, že žiji ve 21. století.
20/08/2018
Obrázek knihy
První část textu tvoří obecný popis toho, jak se lidé stravovali za císaře Rudolfa II. Druhou část tvoří recepty pro labužníky. Podle uvedených receptů se dá připravit jídlo i dnes. Recepty jsou jazykově upraveny do moderního jazyka. Je zde i plno receptů vegetariánských – třeba hrách na několik způsobů. Můžete vyzkoušet netradiční recepty – například kaši z čerstvé růže nebo bezu, jabl... číst celéečnou kaši… Některé recepty jsou opravdu netradiční a dnes by je žádná kuchařka nedělala – například recepty, kde se zpracovává bobr, medvěd, páv nebo veverky.
31/05/2018
Obrázek knihy
V knize je nejprve uveden obecný text o tom, jak jedli páni a sedláci v dané době. Další kapitoly se věnují pití, hostinám a stolování, popisu staročeské kuchyně a kupodivu také vznešeným dámám této doby. Teprve poté následují konkrétní recepty z doby Rudolfa II. (a to recepty z masa i pro vegetariány). Nakonec jsou uvedeny rady, jak vařit podle starých receptů. Recepty totiž bývaly str... číst celéučné a neobsahovaly pokyny o množství surovin ani podrobný postup při přípravě, proto k nim lze přistupovat dost kreativně.
30/01/2018
Obrázek knihy
Velice zajímavá knížka, která ukazuje, co všechno naši předkové konzumovali, že například ještě ve středověku byla skladba jídelníčku velmi odlišná od toho, co se jedlo v průběhu 20. století, a to už vůbec nemluvím o dnešní "instantní" době. Je rozdělena na jednotlivé části podle typů potravin, nechybí například ani koření, v samostatné kapitole se pojednává také o vybavení kuchyní. Na ... číst celézávěr jsou připojeny i vybrané historické recepty. Leckde s překvapením zjistíte, že předpis není pro čtyři osoby, jak bývá dnes zvykem, ale pro hospodářství třeba o 20 lidech či více. Třeba některé recepty na přípravu ryb začínají slovy "vezmi deset kaprů".
25/02/2018