Karel Machala

1967

Český překladatel a publicista Karel Machala sice vystudoval ekonomii, ale zabývá se především zdravou výživou, biopotravinami a nejnovějšími trendy ve zdravém stravování. Je také autorem knih „Géniové na prahu nové medicíny – Filozofie konvenční léčby pod palbou argumentů“ a „Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu“. Ve druhé zmíněné knize se snaží čtenářům ukázat, že vědecké studie prokázaly, že kvašená zelenina zlepšuje metabolické funkce a celkově podporuje zdraví. Příznivě působí také na trávení, obsahuje látky, které působí proti vzniku rakoviny či působí proti negativnímu dopadu jednoduchých cukrů na organismus. Poukazuje zde také na to, že se jedná o živou stravu, která je lehce dostupná i v zimním období.

Recenze knih autora


Obrázek knihy
Výborná kniha. Člověk se z ní dozví i o historii probiotickych salátů, zastaví se v Korei, Japonsku, Evropě i ostatním světě. Je vysvětlena fermentace, co se během ní děje. Pro mě byla důležitá kapitola o tom, jak zeleninu fermentovat a nezkazí. Bylo zajímavé si také přečíst o jednotlivých druzích zeleniny a jejich vhodnosti pro fermentaci. Kniha obsahuje i několik málo receptů na probi... číst celéoticke saláty. Pokud chcete spíše recepty, pak doporučuji koupit i knihu Síla přírodní fermentace od Sándor Ellix Katze.
14/05/2020
Obrázek knihy
Velmi pěkná kniha o tom, jak si v domácím prostředí vytvořit vlastní superpotravinu - a to velmi jednoduchym způsobem, který při dodržení pár jednoduchých postupu dokáže každý o bez speciálního vybavení! Knížka obsahuje řadu velmi názornych fotografií, které jednotlivé postupy detailně doprovází a dobře ilustrují. Navíc obsahuje i spoustu receptů, které vypadají už od pohledu tuze chutně... číst celé.
Moc pěkná kuchařka plná o inspirace. A co vy, už vám to doma kvasí? 😋
10/09/2018
Obrázek knihy
Kniha se mi líbila. Složení českého nebo slovenského národa, už vím, že jsem trochu Slovan, trochu Germán, trochu Kelt, ale překvapivě i odjinud. I složení Maďarů a východních Němců je překvapivě podobné nám, protože většina jejich předků tady byla, než přišly jazyky. Karel IV. a jeho rozrod do dnešních dnů (mj. švédský král jako jeho potomek atd.). Jsme 2% Neandertálci, to je něco. Líb... číst celéil se mi taky rodokmen amerického prezidenta po jedné linii až k Přemyslovcům. Kapitola o jazycích, bozích a příbuzných slovech z pradávné minulosti je super.
22/07/2017
Obrázek knihy
Moc hezky napsaná knížka, vtipná a zároveň plná faktů. Řekla bych, že se ideálně hodí pro laiky, které tento obor zajímá. Vědci a odborníci si díky ní možná zopakují nějaké informace z oboru. I člověk neznalý tématu se v knize dobře orientuje, je dostatečně srozumitelná. Vše má historické souvislosti, takže působí logicky a má systém. Nečekejte strohou učebnici. Tahle kniha má mnohem zá... číst celébavnější styl, ale přitom neztrácí nic na kvalitě sdělení.
19/02/2020
Obrázek knihy
Kvašená zelenina je superpotravina, ale musi se udelat dobre. A o tom, jak se vyvarovat zbytecnych chyb a neznehodnotit cenne vitaminy a mineraly pojednava prave kniha zamerena pro zdraví a vitalitu, autorem je Karel Machala a i kdyz jsem ho dosud neznala, tak musim jeho praci pochvalit, recepty jsou skvele a zakladni principy jsou vysvetlene tak, ze je chapu i ja! Hura. Muzu tedy dopor... číst celéucit, mne se libi.
3/01/2021
Obrázek knihy
Zajímavá a praktická kniha, jež vás provedem procesem řízené fermentace potravin. Dočtete se o léčivých účincích kvašené zeleniny na lidské zdraví. Konkrétně se dočtete o tom jak probiotika působí na vaše zažívání. Dále si můžete přečíst i několik historických faktů a zajímavostí. Třeba jak se fermentací mění pšeničná zrna na myši, či bazalka na štíry. Opravdu! :D
Hlavní je však ná... číst celévod na zdárnou výrobu domácích kvašených pochutin. Je pravda, že konkrétních receptur není mnoho, ale radil bych dokoupit ještě další knihu o domácím kvašení.
29/07/2019
Obrázek knihy
Užitečné kniha
18/02/2021
Obrázek knihy
Kniha je velmi zajímavá. Vše krásně jednoduše vysvětleno. Ocenila bych jen více receptů.
14/12/2018
Obrázek knihy
Velmi čtivě a zajímavě napsaná kniha, asi je dobré se trochu orientovat v základech virologie a molekulární biologie, pro úplné laiky náročnější čtení. Systematická, přehledná, se zajímavostmi. Kniha vyšla 2013 a v návaznosti na SARS a MERS varuje v jedné své pasáži před koronavirem. Autoři zabývající se virologií celoživotně se zjevně nemýlili...
8/12/2020
Obrázek knihy
Trochu zklamání, hódně teorie a jen pár receptů...
25/04/2020
Obrázek knihy
Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu od Karla Machala je vážně skvělá. Tenhle způsob přípravy potravin je znám už dlouhou dobu a tak se rozhodně nemusíte bát pustit se do toho i vy sami. V knize se dozvíte informace jako například samitnou historii vzniku tohoto zpracování a jeho léčivé účinky. Celá řada skvělých receptů si vás rozhodně získá a svoje vlastní výpěstky si tak rozhodně m... číst celénohem víc vychutnáte.
10/12/2019
Obrázek knihy
Kniha splnila moje ocekavani. Doporucuji a dekuji.
1/07/2023
Obrázek knihy
Vzpomínám si na knižní výzvu, kterou v minulosti uspořádal Luboš. Zvolil knihu MÁJ. Knižní výzvy jsem se zúčastnil a natočil jsem video v lese, kde jsem vzpomínal na tuto knihu. Knihu jsem nečetl jako povinnou četbu na střední škole, pokud si vzpomínám, tak snad jen pár stran, ale pak jsem to vzdal. Ale v pozdějším věku jsem se ke knize vrátil, přečetl jsem ji před knižní výzvou, ale př... číst celéesto jsem se rozhodl zúčastnit. Pamatuji si, že někteří booktubeři natočili video a strhla se docela mela na české knižní booktube scéně. Nelíbil se mi komentář od jednoho mladého muže, který psal pod Lubošovo video, a docela mne tento komentář zklamal. Samozřejmě divák může napsat komentář, jak se mu video líbilo, ale nelíbil se mi styl, jakým ho ten mladý muž napsal. Byl docela urážlivý a působilo to na mě, jakoby se vytahoval, jakoby byl nejchytřejším na světě a chytal se každých maličkostí, ačkoliv třeba mohl mít pravdu, ale ten urážlivý a nenávistný tón mne vyváděl z míry.

MÁJ je náročná kniha, asi jedna z nejnáročnějších knih, kterou jsem četl ve svém životě. Příběh po obsahové stránce není složitý, ale pokud se pustíme do rozboru této lyricko-epické básně, která byla vydána v roce 1836, tak můžeme tvrdě narazit. Je to klasické dílo českého romantismu. Báseň má 4 zpěvy, 2 intermeca (mezizpěvy) a vlastenecký předzpěv. V této básni se vyskytuje hodně jazykových prostředků, jako je například zvukomalba, metonymie, metafora, epiteton (básnický přívlastek), personifikace a další jazykové prostředky. Upřímně řečeno jsme na střední škole tuto báseň příliš „nepitvali“, jako tomu je asi na gymnáziích, kdy studenti musí určovat také metrické systémy. My jsme toho byli naštěstí ušetřeni. Těžko říci, jestli by mne bavilo takto do hloubky rozebírat tuto báseň. Myslím si, že v době, kdy jsem studoval, tak nikoliv. Možná kdyby nám tuto problematiku profesorka vysvětlila, tak bych tomu přišel na kloub a nedělalo by mi to problémy. Samozřejmě jsme četli také ukázku této básně. /Poznámka na okraj: Mácha na konec verše a poloverše kladl jednoslabičné slovo, takže tímto byla zachována vzestupnost verše./

Osobně bych si MÁJ nevybral do povinné četby pro její těžkopádnost a složitost. Vzpomínám si, že se mi kniha nečetla příliš dobře, mnohým věcem jsem asi ani dostatečně neporozuměl, co tím chtěl autor říci. Samozřejmě, že kniha má určitě umělecké kvality a češtináři asi na tuto knihu nedají dopustit a mají knihu v oblibě a rádi se v ní „pitvají“ a zatěžují studenty rozborem této básně. Souhlasím s panem VÁCLAVEM PROKOPEM, který napsal několik skript z literatury (komentáře k těmto skriptům jsem už napsal), že by profesoři neměli zatěžovat studenty metrickými systémy, spíše by to měla být okrajová látka, případně do seminářů, anebo pro studenty češtiny na vysoké škole. Myslím si, že pro běžného čtenáře jakým jsem já, to byla složitá četba. Možná někdy v budoucnu bych se mohl k básni vrátit a možná přehodnotit svoje hodnocení, ale nemyslím si, že bych změnil názor. Možná po druhém přečtení budu báseň vnímat jinak a uvidím věci, které jsem třeba předtím neviděl, anebo nedocenil. Vzpomínám si, jak nám profesorka češtiny pustila LP desku s MÁJEM a my jsme poslouchali. Nevzpomínám si, jestli jsme LP doposlouchali až do úplného závěru, ale hodinu to nepochybně oživilo. Samozřejmě jsme se museli naučit některé verše, které si pamatuju dodnes, ač je to k neuvěření po tolika letech co jsem studoval na střední škole. Nechápu, jak si je můžu pamatovat do dnešního dne, ale je to pravda. Možná bych mohl vyzkoušet také audioknihu a zjistit, jak by na mne působila Máchova slova po letech, kdy jsem knihu četl naposledy. Uvažuju, že bych mohl v budoucnu vyzkoušet nějakou knihu z Máchovy prózy. Uvidíme, jestli dám Máchovi ještě jednu šanci. :)

Na závěr bych chtěl říci, že výklad poezie není jednoduchý, pro mě je poezie obtížnější na celkové pochopení, nemluvě o nějakém rozboru. Proto bychom měli být ohleduplní ke čtenářům, kteří se pokoušejí něco říci o této básni, nebo obecně o jakékoliv básni a neměli bychom se určitě vysmívat a vyzdvihovat nedostatky, které nám čtenář sděluje, jak tomu bylo v případě toho mladíka, o kterém jsem už psal. Mladíka jsem znal z několika videí, působil na mne příjemně, a pak takové zklamání, škoda slov. Běžný čtenář této básně chce vyjádřit své pocity a myšlenky, které z této básně měl při čtení a nemusí se nutně vyznat ve všech pojmech, které k výkladu této básně patří. Báseň má hodnocení pouze 72 % a hodnotilo ji velké množství čtenářů, takže to také o něčem vypovídá. Určitě existují čtenáři, kterým se báseň líbí a kteří ji četli opakovaně a třeba všemu porozuměli. Já se bohužel řadím k druhé skupině čtenářů, které báseň neoslovila do takové míry, aby na ní pěli ódy.

Knihu hodnotím na 60 %.
21/05/2022
Obrázek knihy
Hezká, ale více odborná, málo použitelných, jednoduchých receptů v praxi.
15/01/2022
Obrázek knihy
Očekávala jsem více receptů na kvašení zeleniny.
24/12/2021
Obrázek knihy
Ještě jsem celé nepřečetla, ale informace zajímavé a užitečné.
10/12/2021
Obrázek knihy
Kniha Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu nám přináší informace o tom, proč je kvašení zdravé a čím je zdravé. Zároveň nám poskytuje návod, jak s kvašením začít, jakou zeleninu vybrat a na co si dát pozor. Kvašená zelenina je úžasná, každý rok nakládáme zelí a zvykla jsem si zelí často jíst. - Alespoň malé množství několikrát do týdne. Vždycky jsem si chtěla vyzkoušet připravit i jin... číst celéou kvašenou zeleninu a tato kniha se nejrůznější kvašenou zeleninou zabývá.
30/09/2021
Obrázek knihy
Byl pozdní večer.. Až člověk pozná Máchův kraj, kde svá díla psal, pochopí, odkud bral tu fantazii a slova :)Na Máchovi se mi líbí především vybroušený jazyk, který, ač někomu může připadat příliš archaický, podtrhuje lyričnost díla. Nebudu nosit dříví do lesa vychvalováním příběhu a raději připojím svou oblíbenou pasáž:
Daleko zanesl věk onen časů vztek,
dalekoť jeho sen, umrlý jako stín,*... číst celé*br**obraz co bílých měst u vody stopen klín,
takť jako zemřelých myšlenka poslední,
tak jako jméno jich, pradávných bojů hluk,
dávná severní zář, vyhaslé světlo s ní,
zbortěné harfy tón, ztrhané strůny zvuk,
zašlého věku děj, umřelé hvězdy svit,
zašlé bludice pouť, mrtvé milenky cit,
zapomenutý hrob, věčnosti skleslý byt,
vyhasla ohně kouř, slitého zvonu hlas,
to jestiť zemřelých krásný dětinský hlas.
11/04/2021
Obrázek knihy
Na tuto publikaci jsem se velmi těšila. Tento způsob uchovávání zeleniny mne zajímá už dlouho, jen jsem nebyla schopna si najít potřebné informace, proto jsem velmi uvítala tento titul, který je navíc od českého autora, což kvituji s povděkem. Jednotlivé postupy, jak zkvasit zeleninu a vyrobit si domácí pickles, jsou dobře popsány, srozumitelně, přehledně. Navíc jsou doplněny pěknými ba... číst celérevnými fotografiemi.
5/06/2020
Obrázek knihy
Opravdu povedená knížka/kuchařka, téma je velmi pěkně zpracované. Nechybí informace o tom, proč je vlastné vhodné zeleninu kvasit, nejrůznější zajímavosti a samozřejmě spousta velmi lákavých receptů. Ty nejsou vůbec složité a především jsou velmi dobře popsané, včetně názorných fotografií. Do kvašení zeleniny se tedy může pustit opravdu každý. Vřele doporučuji, zejména přes zimu se kvaš... číst celéená zelenina velmi hodí pro doplnění jídelníčku.
3/05/2019