Jiří Baier je významný český mykolog a chemik, který se již mnoho dekád věnuje nejen výzkumu hub, ale hlavně jejich ochraně v rámci oblastí České republiky. Sám Baier dbá také na to, aby mezi lidmi panovalo dostatečné vzdělání v rámci jedlých a jedovatých hub. Sám říká, že by si houby v restauraci nikdy nedal. Baier má na svém kontě hned několik odborných i populárně-naučných publikací věnujících se právě druhům hub, jejich výskytu, ale také důležitým radám při jejich sbírání. Knihy tohoto autora patří mezi jedny z nejvyhledávanějších v oboru. Knihy se věnují také nejrůznějším radám, ale i chybám, které čeští houbaři často činí. Knihy jsou obohaceny o mnohé fotografie a popisky jednotlivých druhů. Přečíst si tak můžete například "Houby – Poznáváme, sbíráme, upravujeme", "Ochrana dřeva v bytech, chatách a chalupách", nebo "Přírodou za houbami" a mnoho dalších.