Baier Jiří

Jiří Baier je významný český mykolog a chemik, který se již mnoho dekád věnuje nejen výzkumu hub, ale hlavně jejich ochraně v rámci oblastí České republiky. Sám Baier dbá také na to, aby mezi lidmi panovalo dostatečné vzdělání v rámci jedlých a jedovatých hub. Sám říká, že by si houby v restauraci nikdy nedal. Baier má na svém kontě hned několik odborných i populárně-naučných publikací věnujících se právě druhům hub, jejich výskytu, ale také důležitým radám při jejich sbírání. Knihy tohoto autora patří mezi jedny z nejvyhledávanějších v oboru. Knihy se věnují také nejrůznějším radám, ale i chybám, které čeští houbaři často činí. Knihy jsou obohaceny o mnohé fotografie a popisky jednotlivých druhů. Přečíst si tak můžete například "Houby – Poznáváme, sbíráme, upravujeme", "Ochrana dřeva v bytech, chatách a chalupách", nebo "Přírodou za houbami" a mnoho dalších.

Recenze knih autora


Obrázek knihy
Chodím často do lesa, protože je to pro mě jistý druh relaxace. A když už tam jsem, tak si občas nasbírám pár hub. Dřív jsem znal jen klasický atlas, který jsem používal k identifikaci, abych domů omylem nedonesl nějakou prašivku. Tato kniha ale nabízí mnohem více. Přináší informace o léčivých účincích hub a jak je správně použít k tomu, aby nám bylo lépe. Dále tu naleznete přehled chor... číst celéob a zároveň typ houby, která na ně účinkuje. Plus kolem 200 receptů. Vynikající.
31/03/2019
Obrázek knihy
Já osobně houby miluju. Nejen, že je pro mě ohromná zábava chodit po lese a hledat je, ale i jejich konzumace je pro mě slastí. Miluju jejich chuť. Teda pokud je někdo nerozblemcá a neudělá z nich spíše slimáky, že ano.
Co je navíc na houbách dobré je, že některé z nich mají i léčivé účinky na lidský organismus. Třeba taková hlíva. Když ji dobře připravíte, pochutnáte si a ještě vá... číst celém to něco pozitivního přinese.
28/09/2017