První část textu tvoří obecný popis toho, jak se lidé stravovali za císaře Rudolfa II. Druhou část tvoří recepty pro labužníky. Podle uvedených receptů se dá připravit jídlo i dnes. Recepty jsou jazykově upraveny do moderního jazyka. Je zde i plno receptů vegetariánských – třeba hrách na několik způsobů. Můžete vyzkoušet netradiční recepty – například kaši z čerstvé růže nebo bezu, jablečnou kaši… Některé recepty jsou opravdu netradiční a dnes by je žádná kuchařka nedělala – například recepty, kde se zpracovává bobr, medvěd, páv nebo veverky.
V knize je nejprve uveden obecný text o tom, jak jedli páni a sedláci v dané době. Další kapitoly se věnují pití, hostinám a stolování, popisu staročeské kuchyně a kupodivu také vznešeným dámám této doby. Teprve poté následují konkrétní recepty z doby Rudolfa II. (a to recepty z masa i pro vegetariány). Nakonec jsou uvedeny rady, jak vařit podle starých receptů. Recepty totiž bývaly stručné a neobsahovaly pokyny o množství surovin ani podrobný postup při přípravě, proto k nim lze přistupovat dost kreativně.
Recenze