Káva

Jeden z nejoblíbenějších horkých nápojů, bez kterého si řada z nás nedokáže představit ráno či odpolední pauzu. Získává se mletím pražených semen kávovníku a je charakteristický silnou vůní, černou barvou a povzbuzujícími účinky díky obsahu kofeinu. Ačkoliv plody kávovníku znaly africké kmeny již dlouho, pití kávy se rozmohlo v arabských zemích a jeho počátky datujeme do 10. století do oblasti Persie. Název káva pochází z arabského výrazu, který v překladu znamená víno z bobulek. Dva nejrozšířenější druhy kávy jsou Arabica a Robusta, přičemž 70% světové produkce kávy je právě Arabica. Robusta bývá méně kvalitní, ale obsahuje dvakrát více kofeinu. Pro fanoušky kávy jsou připraveny publikace o jednotlivých odrůdách, druzích, pěstování, zpracování a pražení kávy, ale i přípravě různých kávových nápojů. Nechybí ani recepty na tradiční i netradiční využití kávy.