Pece na chléb

Chléb patří odedávna k základním potravinám české kuchyně. Počátky pečení chleba spadají do Egypta někdy kolem roku 4000 př.n.l. Chléb se připravuje ze směsi mouky, kvasnic, vody, soli a koření. Po vykynutí se sází do pece. Díky časté konzumaci chleba se pekařské řemeslo udrželo do dnešních dní. Upéct bochník chleba můžeme i v domácích pecích. Návod na jejich stavbu přinášejí například publikace Zahradní pekárny nebo Stavba pece na pizzu a chleba v domě i na zahradě. V dnešní době jsou oblíbené také domácí pekárny. První domácí pekárny vznikly již koncem osmdesátých let minulého století v Japonsku. Hojně jsou využívány lidmi, kteří trpí nesnášenlivostí lepku a pro přípravu chleba využívají bezlepkovou mouku. Mnoho zajímavých receptů na pokrmy připravované v domácí pekárně nabízí řada k tomu určených kuchařek, např. Domácí pekárna snadné recepty (Mrázová).