Roman Vaněk : Kuchařky

1969

Roman Vaněk se stal uznávaným kuchařem a gastronomem ještě v době, kdy neměl odborné vzdělání v tomto oboru. Vaněk je vystudovaný fotograf a začínal jako laborant v Československé tiskové kanceláři. Posléze vystřídal mnoho různých oborů než se dostal k vaření a gastronomii. Byl například novinářem a v roce 1989 spoluzakládal Lidové noviny a Studentské listy. Posléze začal podnikat a vyvážel obuv do Brazílie a později se přeorientoval na dovoz vína z Brazílie do ČR. Tímto způsobem se dostal ke gastronomii. Účinkuje v pořadu Peklo na talíři, který je vysílán internetovou televizí Stream.cz. Je znám také jako autor kuchařek a jeho kuchařka Snadno a Rychle získala ocenění The World Best E-book Cookbook.

Roman Vaněk
Zdroj: Tomáš Řehák - vlastní dílo

Recenze knih autora


Obrázek knihy
velmi ráda peču a vařím podle receptů vycházejících ze známého prostředí. Tuto publikaci jsem si zapůjčila, abych se inspirovala zajímavými a netradičními recepty. Publikace obsahuje nepřeberné množství originálních receptů na pečení moučníků, koláčů, dezertů. Myslím, že si vybere každý. Jednotlivé postupy jsou tam podrobny popsány, jsou srozumitelné, řekla bych, že jednoduché. Nádherné... číst celé jsou doprovodné fotografie.
13/11/2019
Obrázek knihy
Jedna úžasných kuchařek od pana Vaňka. Jeho kuchařky jsou poklady, doslova, pýcha každé kuchyně, pan Vaněk je prostě formát sám o sobě. Zatím jsem šla jen do naší nejoblíbenější klasiky, do svíčkové a úspěch obrovský. Moc se mi líbí stránky věnované jednotlivým surovinám. Všechno je rozebráno opravdu velmi důkladně, i recepty, i ostatní texty. Kniha je opravdu vysoce profesionálně uděl... číst celéaná, kuchařka s velkým K.
1/02/2019
Obrázek knihy
Knížky Romana Vanka mají z pohledu gastronomie v CR asi nejvetsi uroven. A to po vsecho stranach. Prehlednost, komplexnost, profesionalitu a současně nadhled - podle jeho receptů dokáže jídlo připravit i naprostý laik, za předpokladu že jídlu chce věnovat nějaký ten čas a nespokojí se s smaženým rybím prstem z mrazáku. Velmi vysokou úroven má ale i samotná kniha z pohledu materiálu, pr... číst celéotože hned na první dotek poznáte že držíte v ruce něco vyjímečného
17/07/2017
Obrázek knihy
Super kuchařka pro začátečníky - všechno je zde podrobně popsáno. Výběr receptů nelze nepochválit, naleznete zde klasiky pro každý den. Výjimečným shledávám začátek knihy, kde jsou vysvětleny a popsány úplně základy, jako je např. příprava vývaru. Většina ostatních kuchařek na trhu již předem počítá, že základy už znáte, a proto se ne vždy výsledek podobá tomu, co vidíme na obrázku před... číst celé sebou (nebo přece jen vzhledem podobá, ale představa o chuti se míjí s realitou). Pro ty, kteří nehledají exotiku, bych doporučila kuchařku všemi deseti 👍🏼
13/04/2020
Obrázek knihy
Fantastická kuchařka. Jsem nadšená. Dcera mi řekla, že lepší svíčkovou nejedla... a jí i jídla ,která normálně nejí... Jsem moc spokojená.
23/07/2017
Obrázek knihy
Úplná novinka od známého českého kuchaře Romana Vaňka a jeho ženy Jany je tato kuchařka nesoucí název Sladké poklady české a moravské kuchyně. V této kuchařce najdete téměř dvě stovky tradičních českých (a samozřejmě také moravských) receptů na sladké dobroty. Nechybí samozřejmě ještě více fotografií. Opět se jedná o velmi povedenou kuchařku, která určitě potěší třeba jako (vánoční) dá... číst celérek :-) doporučuji.
30/10/2019
Obrázek knihy
Tuto knihu si rozhodně nekupujte jako kuchařku, protože není o tom jak se suroviny mají připravyt, ale jak se zpracovávají př. rohlíky, pivo, kapři, banány i olomoucké syrečky. Kniha není na zdlouhavé pročítání ale spíš se podíváte na obrázky které jsou krok po kroku jenom popisovány. Jídlo s.r.o. není jenom Romanova kniha ale i jeho pořad a desková nebo karetní hra, už si to nepamatuju... číst celé. Jestli někoho zajímá výroby surovin co má v ledničce tak doporučuji.
2/08/2020
Obrázek knihy
Z dřívější doby mám "Poklady", "Kouzlo" a "Klenoty" - ze všech těchto tří kuchařek dost často vybírám, co uvařím nebo upeču. Recepty jsou přehledné a pěkně se podle nich pracuje. A výsledky bývají oceňovány ;-D
I tato "sladká pekařka" je pěkně zpracovaná.
17/01/2020
Obrázek knihy
Splnila má očekávání. Klasické recepty, přehledná a srozumitelná.
14/01/2020
Obrázek knihy
Další skvělá kuchařka od Vaňka. Stačí dodržet postup a máte jistotu, že se to povede.
Mimochodem - vánoční cukroví z této knihy nemá chybu!
11/01/2020
Obrázek knihy
Moje již druhá kuchařka od Romana Vaňka a i tuto doporučuji. Kniha je moc hezky graficky zpracovaná, minimalistická. Kniha má 196 stran a každá dvojstrana obvykle obsahuje dva recepty (i s babiččinými radami) a fotografiemi výsledného receptu. Celkově je zde tedy spousta receptů klasického českého rázu, základních i těch méně běžných. Recepty jsou rozděleny do obvyklých kategorií (polév... číst celéky, maso, luštěniny,vejce a zelenina, přílohy, saláty, sladké a pečivo). Ačkoliv českou kuchyni úplně nevyhledávám, podle této knihy ráda vařím.
26/10/2019
Obrázek knihy
Skvělá a přehledná kuchařka. Spoustu receptů s českou klasikou na které si pochutnáte
10/01/2019
Obrázek knihy
Romana Vaňka mám velice ráda a tak nahlížím do všech jeho kuchařek, které mi přijdou pod ruku. Ne jinak tomu bylo i u této kuchařky, která obsahuje velmi krásné fotografie. Našla jsem zde hodně zajímavých receptů. Kuchařku doporučuji pro všechny jak pro začínající tak i pro ty experty. Zkusila jsem hodně receptů z této knihy a některé jsem si skutečně oblíbila. Doporučuji a dávám pět h... číst celévězdiček!!!
31/08/2018
Obrázek knihy
Roman Vaněk je skutečný mistr ve svém oboru a tohle je výsledek jeho práce z edice Snadno a rychle. V knízce najdete 111 receptů pro všední den, které si snadno připravíte doma a v dost krátkém čase. Takže kdo není tak úplně zkušený kuchař a nerad vaří a stojí dlouho u sporáku, tak je pro něj tato kuchařka jako stvořená. Recepty jsou dobře popsané, z fotkama a i postupama a většinou z b... číst celéěžně dostupných surovin, co má každý doma.
30/06/2021
Obrázek knihy
recept na str. 62:

Vepřová krkovice s brambory, česnekem a rozmarýnem (4 porce)

SUROVINY:
400 g brambor
2 lžíce změklého sádla
sůl a čerstvě mletý pepř
6 snítek rozmarýnu
4 plátky vepřové krkovice po 250g
12 neoloupaných stroužků česneku
100ml vody

POSTUP:
1) Troubu rozehřej na 200 C
2) Brambory omyj a nakráje... číst celéj na 0,5 cm silné plátky. Plech nebo pánev vhodnou do trouby vymaž polovinou sádla, rozlož na ně brambory a rovnoměrně je osol a opepři. Polož na ně 4 snítky rozmarýnu
3) Plátky masa lehce klouby prstů naklepej a z obou stan osol, opepři a potři zbylým sádlem. Maso polož na brambory, rozlož na ně stroužky česneku a nasekaný zbytek rozmarýnu.
4) Zalij vodou a peč 16 minut v rozehřáté troubě.
.......

Dámy a pánové, pro ukázku jsem přepsal postup přípravy recepty z tohoto "gastronomického skvostu". Prosím věnujte pozornost především bodu 4). Ano, je tam opravdu napsáno 16 minut...Škoda, že se nemohu nahrát fotku, jak vypadá pokrm po 16 minutách v troubě na 200C :)
Jednoduše řečeno, není to hotové, nemluvím o masu nebo snad bramborách, on není hotov ani ten česnek. No nic, zkoušel jsem to tam nechat hodinu, ok maso bylo upečené, ale bramborám podlitými 100 ml vody by nepomohly snad ani další 2 hodiny. No alespoň pes nepohrdl tím masem...

Toto myslí autor vážně? Neměl snad pan "šmakuláda"možnost si prohlédnout pod co se podepisuje nebo je mu to úplně jedno? To mu vypadl nějaký mezikrok mezi body 3) a 4)?
Nevím, každopádně to je již druhý případ, kdy se jeden dua nekompromisních kritiků české gastro scény Vaněk&Pohlreich (recenze na Vietnamskou kuchyni Tuan Lan) skutečně vyznamenal a spojil svou tvář s pochybnou kuchařkou. Pan Roman ji v tomto případě dokonce musel editovat (je uveden v redakci na poslední straně)

Lidé, nekupujte to, podobných blbostí je tam víc. A nebo jo, kupte si to, ať nemám pocit, že jako jediný blbec jsem za to vyhodil
přes 3 kila. Trochu mě svrbí šrajtofle, když vidím že Prakul Production vydal také Knihy "Poklady klasické české kuchyně" nebo "Klenoty klasické evropské kuchyně". Co tam asi bude za "poklady" a "klenoty".
17/10/2020
Obrázek knihy
Romana Vaňka mám moc ráda i jeho pořady a jak o jídle mluví. A mám ráda i jeho kuchařky. Tím, že nejsem úplně vyvařená a dokonalá kuchařka a hledám inspiraci kde se dá, jsem moc ráda, že existuje kniha, která se zabývá recepty a především tím, jak dobře udělat maso. V knize je hodně používané hovězí a vepřové maso, tyto masa jsou velice dobře dosptupná, atakže kuchařku může dopravdy vyu... číst celéžívat každý a nechat se inspirovat.
16/09/2020
Obrázek knihy
Nejlepší kuchařka!Obsahuje obrovské množství tradičních receptů,vše je popsáno a pokud se jedná a složitější postup,je doložen fotografiemi.Vřele doporučuji :)
14/01/2020
Obrázek knihy
Nemohu si pomoci, ale tahle kniha nám tu rozhdoně chyběla a jsem moc rád, že se mohu podělit o osobní zkušenosti s vařením. Jedná se totiž o velmi kvalitní záležitost a to o kuchařku, která nám do domácnosti a našeho života vdechla opravdu velký kus naší klasické české kuchyně. Roman Vaněk veškeré recepty připravil opravdu skvěle a tak je zvládne podle podrobného postupu opravdu každý ... číst celéz nás na výbornou.
16/12/2019
Obrázek knihy
Serie knih Romana Vaňka snadno a rychle přišlo i s tímto pro náš národ dosti oblíbeným tématem a to masem. Maso do naší kuchyně rozhodně patří s teď si ho díky této kuchařce rozhodně užijete. Kniha je přehledně rozdělena dle typu masa a pbohacena o různé rady na zpracování a snadnou přípravu. Nechybí tu opět velmi hezké fotografie všech pokrmů tak aby si každý udělal představu o tom co ... číst celého vlastně čeká na talíři.
7/12/2019
Obrázek knihy
Nové přepracované vydání kuchařky Klenoty klasické evropské kuchyně od Romana Vaňka ocení asi především ti, kteří tuto kuchařku doma nemají. Osobně si nemyslím, že zjednodušení postupů a zpřesnění množství surovin, by mělo být důvodem proč ji kupovat znovu, pokud už ji doma máte. Nicméně jinak se jedná o kvalitní kuchařku, kterou doma určitě využijete :-) Udělá určitě radost i jako dáre... číst celék. Doporučuji.
8/10/2019